Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hol és hogy tudnék felsőfokon...

Hol és hogy tudnék felsőfokon cigányul tanulni és lehet belőle nyelvvizsgát tenni?

Figyelt kérdés
2022. febr. 20. 15:49
 1/10 grafno ***** válasza:
100%
Legjobb lenne a helyi közösségeket felkeresni és kicsit együtt élni velük. Haver(feher) a börtönben tanult meg és azt mondták neki hogy jobban beszél a mint az született cigányok.
2022. febr. 20. 16:15
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Borsodban vannak cigány nyelvtanárok is. Valami vékony kis könyvből tanítanak, gyenge minőségű gépelt oldalaknak látszanak benne, szinte csak a szavakat fordítja le. Állítólag a cigány nyelvnek olyan bonyolult a nyelvtana (pld húsznál is több neme van,) hogy szinte reménytelen a nyelvtant rendszerében tanítani, hanem csak a példamondatokat olvassák.

A saját szókincse viszonylag szegény, a helyi nyelvekkel felpótolják (tehát pld a magyarországi cigányok magyarul mondják, amire nincs cigány szavuk,) de alapszintnél tovább aligha jut el az ember egy szervezett nyelvtanfolyamon. A legenda, hogy könnyű nyelv, meg hogy egyetemek elfogadják, beszámítják, meglehetősen hamis képre épül. Aki a cigányok között él hosszú évekig, és minden nap gyakorol, az talán olyan szintre eljut, amire rá lehet fogni, hogy középfok. Persze gyakorlati haszna nincs azon kívül, hogy a helyiekkel könnyebben szót ért, meg hogy ettől esetleg jobban tisztelik.

2022. febr. 20. 22:03
 3/10 anonim ***** válasza:
90%
Utolsó erre van valamilyen linked? Elég hihetetlenül hangzik. Azért a cigányok soha nem képviseltek olyan magas kultúrát, mint pl. a rómaiak.
2022. febr. 27. 07:39
 4/10 anonim ***** válasza:

Én csak a vékony kis könyvet láttam, gépelt, és fénymásolt oldalait tűzőgéppel kapcsozták össze, meg a cigány nyelvtanárokkal beszéltem, akim elmondták, hogy ezt a könyvet használják, ennél több nem is kell, többet még senkinek se tanítottak könyvből cigányul. Egy vagy inkább kettő tanév alatt azt végigveszik, (utána esetleg átismétlik még egyszer) meg sokat kötetlenül beszélgetnek, cigányul énekelt cigánydalokat hallgatnak...

Melyik része hangzik hihetetlenül? :)

2022. febr. 27. 12:45
 5/10 anonim ***** válasza:

Erre gondolok: "Állítólag a cigány nyelvnek olyan bonyolult a nyelvtana (pld húsznál is több neme van,) hogy szinte reménytelen a nyelvtant rendszerében tanítani, hanem csak a példamondatokat olvassák."

Mondjuk az önmagában érdekes, hogy a beszélők sem használnak ilyen bonyolult nyelvtant, akkor mi értelme lenne tanulni? Elég maximum leírni, hogy valaha a lovári hasznát ilyeneket. Ez egyébként egyáltalán nem lenne új keletű tekintve, hogy a magyarból is kopott jó néhány nyelvtani elem.

Ennek függvényében a felsőfok nem is elérhetetlen, így nem értem miért azt hogy kb lehetetlen kategória.

2022. febr. 27. 18:04
 6/10 anonim ***** válasza:
Olyan egyszerű és buta a nyelv, mint akik használják. És ugye sok lúd disznót győz.
2022. febr. 27. 18:07
 7/10 anonim ***** válasza:
A 6os nem én voltam. (2es 4es)
2022. febr. 27. 18:36
 8/10 anonim ***** válasza:

<< Erre gondolok: "Állítólag a cigány nyelvnek olyan bonyolult a nyelvtana (pld húsznál is több neme van,) hogy szinte reménytelen a nyelvtant rendszerében tanítani, hanem csak a példamondatokat olvassák." >>

Hát ezen nincs túl sok meglepő. Amilyen nyelvet sokan használnak akadémikus, tudományos célokra, az igyekszik gyorsan egyszerűsödni, hogy kézenfekvő és praktikus is legyen.

<< Mondjuk az önmagában érdekes, hogy a beszélők sem használnak ilyen bonyolult nyelvtant, >>

használják, csak nem tudják, hogy használják

2022. febr. 27. 18:43
 9/10 anonim ***** válasza:

"használják, csak nem tudják, hogy használják"

Nem vagyok nyelvész, de nekem az tűnne logikusnak, hogy ha ők maguk nem tudják, hogy milyen nyelvtani háttere van - most itt nem az egyénre gondolok, hanem általánosságban - , akkor az a gyakorlatban inkább egy szófordulat, mint valódi nyelvtan.

2022. febr. 27. 20:10
 10/10 anonim ***** válasza:

Elszigetelt természeti népeknek sokszor van igen összetett nyelve, hiedelemrendszere, sőt valószinűleg a legbonyolultabb természetes nyelv helyét is valamelyik pápua vagy aAmazonas-vidéki vagy hasonló törzsi nyelv viszi, legmagasabb rendű ökológiai-mitikus kulturája meg talán az ausztrál bennszülötteknek, esetleg busmanoknak, tűzföldi indiánoknak volt.

A cigány nyelv és kultúrkör viszont nagyjából középtájt áll itt Európában, egy normális indoárja nyelv, két nyelvtani nem, összemérhetőség szempontjából nagyjából a szlováknak vagy a némeetnek megfelelő nyelvtani összetettség. Jó nyelv, Európában, Magyaroszágon helye lenne, de nem nehezebb, és nem is primitívebb, mint többi nemezetiségi nyelveink.

tegnapelőtt 15:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!