Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért nem tudom megszokni a...

Miért nem tudom megszokni a "siket" szót? Nagyon furcsa nekem

Figyelt kérdés

olyan, mintha a süllyed szó helyett azt kellene mondanom, hogy sillyed. Nem esik jól kimondani. Azt sem értem, miért mondják, hogy pejoratív a süket szó, ha mindenki ezt használja a köznyelvben.

Valakinek nem okoz kellemetlenséget a siket szó kimondása? Természetes rajtam kívül mindenkinek?

2022. febr. 15. 17:24
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
Nekem nincs vele bajom.
2022. febr. 15. 17:36
 2/20 anonim ***** válasza:
100%

A süketek szerint a süket szónak van egy negatív jelentése is, ezért ők siketnek neveztetik magukat. Ma már senki hülyézi úgy le a másikat, hogy "De süket vagy!", ez a jelentés már rég kiment a divatból, ha valaha egyáltalán divatban volt.

De még ha nem is ment volna ki a divatból, akkor is sértő lenne ez az érvelés a többségi társadalommal szemben, mert nem nézik ki belőlünk, hogy képesek vagyunk egy szót egynél több különböző értelemben használni, és azt feltételezik rólunk, hogy negatív jelzővel akarjuk illetni őket – pedig csak nevükön nevezzük őket.

Ez pont olyan, hogy ha valakit leparasztozunk, azzal eszünkbe nem jut leszólni a mezőgazdaságból élőket.

2022. febr. 15. 17:46
 3/20 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is elég természetellenesen hat. Nem szívesen használom.

Hogy a süket pedig miért pejoratív, arra az a válasz, hogy a magyarok kb. harmada ott rúg bele a másikba, ahol tud. A süketek sem kivételek ezalól, így egyszer kitalálta valaki egy agymenése során, hogy a süket szó az sértő, majd sokan felkapták, elkezdték ezt terjeszteni mert nem volt jobb dolguk. Millió ehhez hasonló dolog van. Pl. ha valaki a Formula 1-et Forma 1-nek mondja (mint ahogy azt szokás 40 éve nálunk), akkor sokan kikelnek magukból. Láttam már olyat, hogy verekedés tört ki emiatt, mert sokak szerint az "nem Forma, hanem Formula".....

2022. febr. 15. 17:46
 4/20 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is hülyén hangzik, álprobléma volt ez az elutasítás.
2022. febr. 15. 17:50
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

#2: Igen, ezért ma már a mezőgazdaságból élőket nem is lehet parasztnak hívni, hanem mezőgazdasági munkás a korrekt nevük.

Kedves kérdező, ha eleget hallod vagy olvasod, akkor megszokod, mint a világoskék buszt.

2022. febr. 15. 18:26
 6/20 anonim ***** válasza:
100%
Én sem tudom megszokni a siketet. Először azt hittem, csak hibásan mondják, mindenesetre idegesito elegge.
2022. febr. 15. 22:05
 7/20 anonim ***** válasza:
100%

Egyetertek, kerdezo

Regen a siket tajszolas volt, marmint “parasztosan” ejteni a suket szot.

2022. febr. 15. 23:49
 8/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm, örülök, hogy nem vagyok egyedül.
2022. febr. 16. 01:27
 9/20 anonim ***** válasza:
58%
Nekem nem tûnik furcsának. Talán mert van egy madár is, a siketfajd, amelynek ez a neve, ilyen formában. Azt meg fura lenne süketfajdnak hívni. Valószinûleg a madarat sem mostanában nevezték el, úgyhogy a siket nem újkeletû szó.
2022. febr. 16. 01:58
 10/20 anonim ***** válasza:
22%
#9, persze mert a siket szo alatt mindenki a tyuk-facan alaku madarra, ami ki halo an van M.O-n, fog gondolni. Ne viccelj mar!😂
2022. febr. 16. 03:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!