Miért nem tudom megszokni a "siket" szót? Nagyon furcsa nekem
olyan, mintha a süllyed szó helyett azt kellene mondanom, hogy sillyed. Nem esik jól kimondani. Azt sem értem, miért mondják, hogy pejoratív a süket szó, ha mindenki ezt használja a köznyelvben.
Valakinek nem okoz kellemetlenséget a siket szó kimondása? Természetes rajtam kívül mindenkinek?
A süketek szerint a süket szónak van egy negatív jelentése is, ezért ők siketnek neveztetik magukat. Ma már senki hülyézi úgy le a másikat, hogy "De süket vagy!", ez a jelentés már rég kiment a divatból, ha valaha egyáltalán divatban volt.
De még ha nem is ment volna ki a divatból, akkor is sértő lenne ez az érvelés a többségi társadalommal szemben, mert nem nézik ki belőlünk, hogy képesek vagyunk egy szót egynél több különböző értelemben használni, és azt feltételezik rólunk, hogy negatív jelzővel akarjuk illetni őket – pedig csak nevükön nevezzük őket.
Ez pont olyan, hogy ha valakit leparasztozunk, azzal eszünkbe nem jut leszólni a mezőgazdaságból élőket.
Nekem is elég természetellenesen hat. Nem szívesen használom.
Hogy a süket pedig miért pejoratív, arra az a válasz, hogy a magyarok kb. harmada ott rúg bele a másikba, ahol tud. A süketek sem kivételek ezalól, így egyszer kitalálta valaki egy agymenése során, hogy a süket szó az sértő, majd sokan felkapták, elkezdték ezt terjeszteni mert nem volt jobb dolguk. Millió ehhez hasonló dolog van. Pl. ha valaki a Formula 1-et Forma 1-nek mondja (mint ahogy azt szokás 40 éve nálunk), akkor sokan kikelnek magukból. Láttam már olyat, hogy verekedés tört ki emiatt, mert sokak szerint az "nem Forma, hanem Formula".....
#2: Igen, ezért ma már a mezőgazdaságból élőket nem is lehet parasztnak hívni, hanem mezőgazdasági munkás a korrekt nevük.
Kedves kérdező, ha eleget hallod vagy olvasod, akkor megszokod, mint a világoskék buszt.
Egyetertek, kerdezo
Regen a siket tajszolas volt, marmint “parasztosan” ejteni a suket szot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!