Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Fel vagy föl, seper vagy...

Fel vagy föl, seper vagy söpör, veder vagy vödör?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy helyes mindkét változat, de nem tudom, mi határozza meg, hogy valaki melyiket használja. Jó magam az e betűt részesítem előnyben, de jó lenne megértenem, hogy miért. Budapesten melyik az elterjedtebb? Vagy országszerte 50-50 mindenhol?

#Fel föl
2022. febr. 9. 20:19
 1/5 anonim ***** válasza:
Itt Pesten sokan használják a fel-fölt, egyaránt, és inkább azt mondjuk, hogy vödör, söpör. Szerintem az olyan helyek, ahol az idõsebbek sokan vannak, ott használják e-vel többször, mivel az õ korukban úgy használták, és azokon a területeken lehet még elterjettebb a fiatalok körében is.
2022. febr. 9. 20:38
 2/5 anonim ***** válasza:

Dunántúlon születtem, itt éltem mindig és élek ma is. Ezen a területen a seper, veder szó használata nem jellemző. Nagyanyám szokta volt mondani: "Söpörd fel az udvart", vagy "Add ide a vödröt". Seperni mi nem sepertünk, a veder szót nem ismertük.

Szerintem ezeknek a szavaknak a használata tájegységenként változó volt, és még ma is az.

2022. febr. 9. 21:01
 3/5 anonim ***** válasza:
Az ö betűzést Szögöd (Szeged) környékéhez szokták csatolni, de szerintem ebben a világban ahol elterjedt az internet, ami lényegében egységesítette a nyelvet, azt mondanám hogy mostanra mindenhol, pusztán a szóismétlések elkerülése miatt is.
2022. febr. 10. 06:07
 4/5 anonim ***** válasza:
A magyar nyelvben rengeteg a "e" betű. Egész mondatokat lehet vele alkotni. Ezért én örülök, hogy felénk ebből a 3 szóból 2-ot "o" betűvel mondanak, sopor, vödör és csak a fel van "e" betűvel.
2022. febr. 10. 06:14
 5/5 Mansour ***** válasza:
Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a felsöpör és a vödör az általános. Nagykunsági, tájszólásosabban beszélő emberektől lehet néha hallani a seper, veder változatot.
2022. febr. 10. 11:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!