Fel vagy föl, seper vagy söpör, veder vagy vödör?
Figyelt kérdés
Tudom, hogy helyes mindkét változat, de nem tudom, mi határozza meg, hogy valaki melyiket használja. Jó magam az e betűt részesítem előnyben, de jó lenne megértenem, hogy miért. Budapesten melyik az elterjedtebb? Vagy országszerte 50-50 mindenhol?#Fel föl
2022. febr. 9. 20:19
1/5 anonim válasza:
Itt Pesten sokan használják a fel-fölt, egyaránt, és inkább azt mondjuk, hogy vödör, söpör. Szerintem az olyan helyek, ahol az idõsebbek sokan vannak, ott használják e-vel többször, mivel az õ korukban úgy használták, és azokon a területeken lehet még elterjettebb a fiatalok körében is.
2/5 anonim válasza:
Dunántúlon születtem, itt éltem mindig és élek ma is. Ezen a területen a seper, veder szó használata nem jellemző. Nagyanyám szokta volt mondani: "Söpörd fel az udvart", vagy "Add ide a vödröt". Seperni mi nem sepertünk, a veder szót nem ismertük.
Szerintem ezeknek a szavaknak a használata tájegységenként változó volt, és még ma is az.
3/5 anonim válasza:
Az ö betűzést Szögöd (Szeged) környékéhez szokták csatolni, de szerintem ebben a világban ahol elterjedt az internet, ami lényegében egységesítette a nyelvet, azt mondanám hogy mostanra mindenhol, pusztán a szóismétlések elkerülése miatt is.
4/5 anonim válasza:
A magyar nyelvben rengeteg a "e" betű. Egész mondatokat lehet vele alkotni. Ezért én örülök, hogy felénk ebből a 3 szóból 2-ot "o" betűvel mondanak, sopor, vödör és csak a fel van "e" betűvel.
5/5 Mansour válasza:
Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a felsöpör és a vödör az általános. Nagykunsági, tájszólásosabban beszélő emberektől lehet néha hallani a seper, veder változatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!