Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Na jo, de melyik magyar...

Na jo, de melyik magyar igenek van a legtobb jelentese (a b.sz-on kivul)?

Figyelt kérdés

2022. febr. 5. 23:20
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
32%
Tulajdonképpen a felsoroltak mindegyikénél az a baj, hogy az ige ugyanazt jelenti, csak a kiegészítéssel lesz többjelentésű. A „felmegy” mindig a felfelé tartó mozgást jelenti, az egy dolog, hogy mindent is mögé lehet írni a hegytől a színpadon át a kilátóig.
2022. febr. 6. 22:07
 12/17 anonim ***** válasza:
76%

11

Pont ez a kérdés. Azonos alak, de az ige jelentése a szövegkörnyezettől függ.

2022. febr. 6. 22:37
 13/17 anonim ***** válasza:

11

Azért szerintem a "felment a vércukra" és a "felment a mennybe" eléggé más, attól függetlenül, hogy igaz, amit írtál.

2022. febr. 6. 22:42
 14/17 A kérdező kommentje:
Igen, ez is olyan mint a b..z ige, nem maganak az igenek van sok jelentese, hanem a kulonbozo igekotoktol kap tobb jelentest.
2022. febr. 6. 22:46
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Ugyanazzal az igekötővel is lehet más jelentése, pl.

felad - feladni egy levelet / feladni a poggyászt a reptéren /

feladni a küzdelmet, reményt, próbálkozást stb.

2022. febr. 6. 22:56
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként a 11-es tényleg mond valamit ezzel a felfelé való mozgással. Mind a letesz, mind az elkap teljesen más tartalommal bírt a felsoroltak alapján, a felmegy viszont tényleg minden esetben valaminek a felfelé irányuló mozgását hangsúlyozta, az már kicsit mellékes, hogy némelyik éppen egy kifejezés miatt kapott másik értelmet.
2022. febr. 7. 01:58
 17/17 anonim ***** válasza:

8-as válaszadó vagyok. Ez a jelenlegi kérdés az alábbi linkben látható kérdés folytatása akar lenni, és szerintem a kérdező ugyanaz a személy.

Arra a kérdésre a 3. választ adtam, amit mai napig fenntartok.

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek_..

Azzal is tisztában vagyok a mostani válaszom a fel- igekötővel mind felfelé irányuló mozgásra, vagy változásra utalnak. Ezt a válasz azért írtam így, mert a megelőző válaszokban is a példának hozott igék ugyanazt az igekötőt hordozták, és azok is csak kiegészítő magyarázattal kapnak más értelmet.

Emlékeztetőül még egyszer leírom, hogy minden cselekvést kifejező ige annyi értelemmel bír, ahány féle igekötő kapcsolásával értelmes szót kapunk. És a legtöbb értelemmel NEM A B@SZ IGE bír!!!!!!!!

2022. febr. 7. 12:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!