Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Körülbelül mennyi különböző...

Körülbelül mennyi különböző szótag létrehozása lehetséges a magyar nyelvben?

Figyelt kérdés

2022. jan. 22. 07:47
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Rengeteg, de mi értelme lenne ezt kiszámolni?

Már csak abból is sok adódna, hogy ahány betü van, azokból két vagy három betüs szótagokat gyártanának, de vannak hosszabb szótagok is - és csak értelmetlen betükombinációkat gyártani fölösleges. A nyelvben már kialakultak azok a szótagok, amiket használni lehet és érdemes.

2022. jan. 22. 10:49
 2/11 A kérdező kommentje:

"A nyelvben már kialakultak azok a szótagok, amiket használni lehet és érdemes."

Pont azokra lennék kíváncsi. :)

Mert belevágtam egy projektbe ahol a magyar nyelvre építkezve egy szótagírásos változatot próbálnék felépíteni. Szóval conlang-ot csinálni (nem tudom a magyar nevét).

És a mennyiségtől függően lehet egy már létező nyelv jelrendszerét építeném rá, ha a szótagok mennyisége nem túl nagy hozzá.

2022. jan. 22. 11:09
 3/11 anonim ***** válasza:

Nem értem igazán, mi értelme lenne a magyart kínai írásjelekre átalakítani (ahogy a másik kérdésböl kiderül), de ebben az esetben a meglévö szótagokat kellene használni.

Másrészt meg ha tényleg annyira érdekel, akkor kezdd el az értelmezö szótárban lévö szavakat szótagokra bontani, legkésöbb a H betünél már minden szótag elöfordul.

2022. jan. 22. 14:29
 4/11 A kérdező kommentje:

Kösz a tippet.

Csak unalom űzésből jutott eszembe, hogy akkor már meglehetne próbálni tényleg elkészíteni egy ilyen rendszert.

2022. jan. 22. 14:35
 5/11 anonim ***** válasza:
48%

Alalvetően a nyelvészeti (fonetikai, ritmikai) szótagokat célszerű figyelembe venni, nem a helyesírás szerinti szótagokat. Itt a mássalhangzók mind a végén vannak, és meghatározzák a hosszúságát.

Pld:

vízv-ez-et-éksz-er-el-ő, és nem:

víz-ve-ze-ték-sze-re-lő

Ez azért is fontos, mert:

az első szótag helyén csak olyan szótag lehet, ami a magyar nyelvben megengedett szó elejei mássalhangzó-kombinációkkal kezdődik,

szóval lehet pld

KRumpli, KLumla, KVarc,

De olyan nincs, ami úgy kezdődne, hogy:

KN..., KM..., KS..., KD...,

Ez nagyban leszűkíti a kört.

2022. jan. 22. 20:26
 6/11 anonim ***** válasza:

5: Ugyanezen logika alapján a szótag végén sem állhat olyan hangsor, ami nem fordul elő szó végén. Márpedig én nem tudok -zv végű szóról, szóval a vízv- mint első szótag egészen valószerűtlennek tűnik.

Keress rá arra, hogy onset maximálás (maximal onset)

valamint szonoritáshierarchia. Ezek a fogalmak elég jól megmagyarázzák a szótagok felépítését, és segítenek meghatározni, hol a szótaghatár.

2022. jan. 22. 22:31
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Na most akkor kínai írás vagy szótagírás? Mert a kínai nem szótagírás! Szótagírás pl a japán hiragana vagy a koreai hangul.
2022. jan. 22. 22:50
 8/11 anonim ***** válasza:

6: Igaz, így akartam írni. :)

A kifejezésre nem emlékeztem, (onset max), igazából ezt a részét nem annyira szerettem a fonetika óráknak. De ez segítség lehet a kérdezőnek.

Kérdező: Szótagírása a japán nyelvnek van. A koreai is szótagonként rendezi az írását. Logikus és a világ legegyszerűbb ábécéje.

Szerintem szánj rá egy pár hetet, és tanulj koreaiul egy kicsit, legalábbis ismerd meg az írásmódját. Meg fogod látni, hogy a koreai nyelv szótagonként fonetikus átírására zseniális, (és a japán nyelvre is tökéletesen alkalmas lenne), de az a baj, hogy ezek a nyelvek tulajdonképpen nem tűrik a mássalhangzó torlódást. (Némi csalással, mert a japánban van N szótagértékű mássalhangzó, és van magánhangzó-kiesés, ami miatt 2-3 szótagból esetenként csak a mássalhangzó marad meg, illetve koreaiban is ritkán de két mássalhangzó egymás mellé kerül a szótaghatárokon,) de egy a lényeg: a saját nyelvi jellegükre korlátozódnak a képességeik.

Például nem tudják leírni, hogy vízvezetékszerelő, csak azt, hogy:

"vi-i-zu-ve-ze-te-e-ku-szu-e-re-ru-o"

A magyarnak egészen más a fonetikája, egy viszonylag egyszerű szótagírás nem tudja hűen, fonetikusan átírni. Túl sok lenne a speciális szabály, kivétel...

Másrészt vígasztaljon a tény, hogy ha sikerülne is egy ilyen saját írásrendszert megalkotnod a magyar nyelvre, az attól még továbbra is a magyar nyelv lenne, nem pedig egy conlang. A szerkesztett, "mesterséges" nyelveknek saját nyelvtanuk, rendszerül, persze szókészletük van, a nyelv elsősorban nem az írásképéből áll. De ezt valószínűleg tudod, ha már ismered a "conlang" kifejezést, és biztos találkoztál már néhány megvalósult nyelvi javaslattal. (volalük, eszperantó, interlingva, stb...)

De ha mégsem, akkor szerintem kezdd azzal, hogy ezeket is megismered előbb. :)

2022. jan. 22. 23:18
 9/11 anonim ***** válasza:
rendszerük, volapük
2022. jan. 22. 23:22
 10/11 anonim ***** válasza:
7. És igen, a japán kanák és a koreai hangul szótagírások, de a kínai ideogrammák (amiket részben ezek is használnak,) egész szavakat, fogalmakat jelölnek, semmi közük az ejtéshez.
2022. jan. 22. 23:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!