Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A makacs emberre mondják:...

A makacs emberre mondják: Jottányit se enged! De mi az a jotta?

Figyelt kérdés
2008. dec. 13. 16:36
 1/4 yuda ***** válasza:
94%

Bibliai eredete van:

Az ióta (Ι ι) a görög ábécé tizedik betűje, a i betű és hang.

Használják nagyon kis mennyiség kifejezésére, például

* a Bibliában „Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik.” (Máté 5,18)

* magyar szólásként: „egy jottányit sem enged”.

2008. dec. 13. 17:53
 2/4 anonim ***** válasza:
88%

én is az i betűs verziót ismerem, csak én azt az alváltozatot, amikor valamelyik pápa meg uralkodó vitatkoztak a biblián (pontos reszletre nem emlekszem, 20 eve meselte a töritanár), és volt valami, amiben egy i-betűnyi eltérés volt, és a kiraly le akarta hagyni az i betut, a papa meg ki akarta irni, és nem engedett egy "i betunyit az igazabol" :)

kozben rakerestem neked guglival, még ezt találtam róla:

[link]

2008. dec. 13. 18:58
 3/4 anonim ***** válasza:
90%
Igen... Homousios vs. homoIusios, vagyis hogy Jézus egylényegű-e Istennel, vagy csak hozzá hasonló.
2008. dec. 13. 19:43
 4/4 anonim ***** válasza:

Yuda-nak teljesen igaza van: mert a Bibliában valóban így hangzik el: „Mert bizony mondom

néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem

múlik, a míg minden be nem teljesedik.” (Máté 5,18)

De még nem értem.

Ui. amikor Jézus ezt mondotta volt a 'Hegyi beszédében', akkor - és persze egész rövid

életében - a zsidókhoz beszélt, kifejezetten Izrael házához, lásd a kánaáni asszony

példáját(Mt.15.22-24).

Míg a Jota (Jóta) a görög ABC 10. betűje és a mondásnak csak a görögben van értelme.

Akik a jótát gyakran csak kis vesszővel jelölték más hangzók alatt. Gyakran ki sem ejtették.

Hmmm.

Lehet, hogy Jézus nem is beszélt görögül? Bár a kései koiné görögöt ismerhette, de mi értelme

volt ennek a beszédnek a zsidók felé??? Ezt egyelőre tényleg nem értem!

Az az érdekes, hogy szinte mindehol Jézus hegyi beszédére alapozzák a klasszikus kijelentést,

de miért is???

Segítsetek! Mert érzésem szerint ez még nagyon nincs lezárva. Legalábbis a köztudatban!!!

2018. ápr. 16. 21:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!