A makacs emberre mondják: Jottányit se enged! De mi az a jotta?
Bibliai eredete van:
Az ióta (Ι ι) a görög ábécé tizedik betűje, a i betű és hang.
Használják nagyon kis mennyiség kifejezésére, például
* a Bibliában „Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik.” (Máté 5,18)
* magyar szólásként: „egy jottányit sem enged”.
én is az i betűs verziót ismerem, csak én azt az alváltozatot, amikor valamelyik pápa meg uralkodó vitatkoztak a biblián (pontos reszletre nem emlekszem, 20 eve meselte a töritanár), és volt valami, amiben egy i-betűnyi eltérés volt, és a kiraly le akarta hagyni az i betut, a papa meg ki akarta irni, és nem engedett egy "i betunyit az igazabol" :)
kozben rakerestem neked guglival, még ezt találtam róla:
Yuda-nak teljesen igaza van: mert a Bibliában valóban így hangzik el: „Mert bizony mondom
néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem
múlik, a míg minden be nem teljesedik.” (Máté 5,18)
De még nem értem.
Ui. amikor Jézus ezt mondotta volt a 'Hegyi beszédében', akkor - és persze egész rövid
életében - a zsidókhoz beszélt, kifejezetten Izrael házához, lásd a kánaáni asszony
példáját(Mt.15.22-24).
Míg a Jota (Jóta) a görög ABC 10. betűje és a mondásnak csak a görögben van értelme.
Akik a jótát gyakran csak kis vesszővel jelölték más hangzók alatt. Gyakran ki sem ejtették.
Hmmm.
Lehet, hogy Jézus nem is beszélt görögül? Bár a kései koiné görögöt ismerhette, de mi értelme
volt ennek a beszédnek a zsidók felé??? Ezt egyelőre tényleg nem értem!
Az az érdekes, hogy szinte mindehol Jézus hegyi beszédére alapozzák a klasszikus kijelentést,
de miért is???
Segítsetek! Mert érzésem szerint ez még nagyon nincs lezárva. Legalábbis a köztudatban!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!