Az orosz nyelv tanulásának milyen nehézségei vannak?
Cirill betuk
Ragozas
Hangsulyozas
Szokincs
A cirill betűk a legkisebb, egy nap alatt megtanulod. Az írás annyiban okozhat nehézséget, hogy aki nagyon vizuális típus (mint én), az nem tud visszaemlékezni
a szó írott alakjára annyira. Nekem ezek benne a nehézségek:
- ragozás/flexió: a névszók is változnak esetek szerint (még a számnevek is), meg igeragozás is van. A névszóragozást megszokod, mert öt-hat paradigma az egész, de az igeragozás minden igénél okozhat meglepetést (hova kerül a hangsúly, "je" vagy "jo")
- nem fix hangsúly: én személy szerint megőrülök tőle. Soha nem oda esik, ahol szívem szerint kiejteném
- folyamatos-befejezett igepárok: kb. úgy kell elképzelni, mint a beszél/mond vagy olvas/elolvas igepárokat, csak az oroszban majdnem minden igéhez tartozik egy ilyen. És akkor egyből két ragozást kell megtanulni, mert a "jeszty" meg a "szjeszty" csak egy hangban térnek el, de máshogy ragozzuk őket. A másik, hogy rengeteg igekötős ige van, ami mind egy-egy igeváltozat önálló jelentésárnyalattal. Pl. a "tanulni" igéhez van vagy 10, de biztos van 20 is, csak én nem tudok eléggé oroszul. Nagyon kifejező ezáltal a nyelv, csak külföldinek nehéz ezeken végigrágnia magát, hogy mikor naucsity meg zaucsíty meg izucsáty meg vüucsítyszjá (most így írom, mert lusta vagyok cirillt másolni). Persze, magyarban is van olyan, hogy "megtanul", meg "eltanul", meg "áttanulmányoz", csak szerintem a magyarban ez logikusabb, jobban működik az intuíció, hogy melyik mit jelent. Németben is.
Problémát okozhat még a nem ismerős szókincs. Ráadásul nagyon sok egymásra hasonlító szó van az oroszban, amiket sokszor nehéz kiejteni a sok mássalhangzó-torlódás és palatális hang miatt.
Nekem nagyon tetszik az orosz, nagyon menőnek és kifejezőnek tartom, de az biztos, hogy nagyon melós is.
Verejték nélkül csak a kínai, angol és spanyol ami könnyen tanulható. :)
Minden más nyelvhez meg is kell dolgozni az eredményekért.
[Igen a kínai könnyű nyelv, mivel csak szókincset meg szórendet kell tanulj nagyrészt (az írás is a szókincs része, mint pl az angolnál). A hangsúly nem nehéz a magyaroknak a magyar hanglejtések miatt. A kiejtés egyszerű. Még annyi nyelvtan sincs mint az angolban, sőt szinte nincs is.]
A hangsúlyt meglehet tanulni ha már az elején úgy tanulod meg a szót és annak ragozott formáit.
Az meg nem tesz nehezebbé egy nyelvet, hogy nem olyan divatos mint a német/angol s emiatt kevesebb helyre jó. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!