Miért nem kezdünk "ha"-val mondatot? Magyarázzátok el, legyetek szívesek!
Azt már hallottam, hogy hát-tal és és-sel nem kezdünk mondatot, de hogy a "ha" is tiltott lenne, az újdonság.
Viszont most utánanéztem és valóban van ilyen tévhit. Felejtsd el! :)
Itt egy elég népszerű mondat, ami ha-val kezdődik:
"Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna"
Akkor Petőfi biztos nem tudott jól magyarul, amikor azt írta a XIX. század kőltői-ben, hogy:
Ha majd a bőség kosarából
Mindenki egyaránt vehet,
Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,
Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:
Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
Mert itt van már a Kánaán!
Szerintem sok mondat esetében megfelelő lehet a "ha" kezdésnek, de valaki azt mondta, hogy az úgy nem helyes.
Erre vagyok kíváncsi: akkor helytelen vagy helyes?
HA valaki azt mondta, akkor biztos úgy van...
Ja, nem. :)
Akkor nyisd ki a magyar helyesírás szabályait és olvasgasd! Elég sok mondat kezdődik benne ha-val.
Azt talán olyanok írták, akik értenek hozzá.
Azért tettem fel itt a kérdést, mert abban bíztam, hogy jön konkrét válasz, hivatkozás, szabály.
Nincs itthon olyan könyv.
Ahogy mondtuk, nincs ilyen szabály a magyar nyelvben. Stilisztikai szempontból hathat adott esetben esetlen megfogalmazásként, de semmiképp nem helytelen. Teljességgel természetes és magától értetődő a feltételességet előre venni, logikailag is így következetes.
Ahogy mondták, a "hát"-tal, "és"-sel, meg "de"-vel nem kezdünk mondatot dolog is elsősorban arról szól, hogy gyerekek gyakran használják ezeket töltelékszóként a mondat elején, mindenféle funkció nélkül. Önmagában a mondatok egymásutánisága már hordozza a jelentésbeli kapcsolatot, például az egymás után elmondott dolgok egymás után történtek, nem kell külön összekötni "és"-sel. Ugyanúgy, ha a mondatod tartalma önmagában ellentétes vagy szembenálló az előtte elhangzott mondatnak, nem szükséges a "de" eléje, mert a jelentésből ez automatikusan következik. Ezt a gyerekek nem mindig érzékelik, és kapaszkodnak a kötőszavakba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!