Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért olyan furcsa az oltakozi...

Miért olyan furcsa az oltakozik szó?

Figyelt kérdés
Oltakoztál már? helyett én mindig a Beoltottak már? vagy Beoltattad már magad? formulát használom.

2021. máj. 18. 14:26
 1/10 anonim ***** válasza:
36%

Mert igazából ez azt jelenti, hogy te csinálod magadnak.

Fésülködik, fürdik, botladozik.

Ezek mind ilyen szavak, és azt jelentik, hogy valaki egyedül csinál valamit. Ezt viszont más csinálja meg neked.

2021. máj. 18. 14:34
 2/10 Andizsuzsi ***** válasza:
65%

"Ezek mind ilyen szavak, és azt jelentik, hogy valaki egyedül csinál valamit"

Nem mind - bérmálkozik, ölelkezik, vitatkozik ...

Azért furcsa, mert eddig nem használtuk, de nyelvtanilag helyes.

2021. máj. 18. 14:44
 3/10 anonim ***** válasza:
34%

#1: Valóban, de azért erre is van példa: temetkezik, bérmálkozik. Ezeket sem az illető teszi, hanem valaki más teszi velük.

Furcsának érezzük, mert többnyire valóban saját magunkkal tesszük, ha ...-kozunk (pl. szégyenkezünk), de az ellenkezője sem egyedülálló jelenség.

2021. máj. 18. 14:48
 4/10 anonim ***** válasza:
79%

Igazatok van.

A bérmálkozás talán azért alakult így, mert ez egy "mély" dolognak számít vallásos körökben, ahol hiába van más is, az adott személy belső világa a fontos.

Az ölelkeziknél azt érzem, ez egy szép kivétel, mert ott akkor a két ember lesz "egy":)

Vitatkozni tényleg csak mással lehet. Itt az lehet esetleg az indíték, hogy a másik fél nem feltétlenül teszi ezt, esetleg. Illetve, ha azt mondom, "Pisti folyton vitatkozik valakivel.", akkor abban benne van, hogy ezt a helyzetet mindig ő idézi elő.

Temetkeziket azért érzem kivételnek, mert szerintem olyat senki sem mond, hogy "Pista bácsi a templom melletti temetőbe temetkezik.". Ezt a szót olyan értelemben használjuk, hogy pl munkába temetkezik, azt viszont megint egymaga teszi.

Nem veszekedni akarok ezzel az okfejtéssel, hanem csak megindokolni, hogy miért látom úgy, hogy ezek a kivételek jogosak. Az oltakoziknál viszont továbbra sem értem.

2021. máj. 18. 15:13
 5/10 anonim ***** válasza:
78%

Ezt a kérdést már nyelvészek is boncolgatták:

[link]

2021. máj. 18. 15:21
 6/10 anonim ***** válasza:
70%
Azért furcsa, mert eddig senki nem használta. A médiában kezdték el használni (Müller Cecilia). Ugyanígy a "felveszi az oltást" is elég szokatlan. Eddig úgy mondtuk, hogy "Beoltatja magát".
2021. máj. 18. 15:26
 7/10 anonim ***** válasza:
Nem is furcsa. A tulipán szó nekem furibb.
2021. máj. 18. 19:55
 8/10 anonim ***** válasza:
Az értéktőzsde szó a legfurább szerintem. Az oltakozás nem.
2021. máj. 18. 19:55
 9/10 B2man ***** válasza:
45%
“Tatik-tetik a magyarban nem használtatik“. Szenvedő ige, nem gyakran használt mostanság...
2021. máj. 18. 21:48
 10/10 anonim ***** válasza:
Nem oltatik-ot írt, hanem oltaKOZIK-ot.
2021. máj. 19. 00:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!