Legyen-e az EU-nak közös nyelve? Ha igen, melyik?
#4 Csak mondjuk azt éppen mindenkinek meg kéne tanulnia a nulláról,ráadásul ahhoz még csak anyagot sem találsz amiből lehetne tanulni,legalábbis 21.századi formában biztos nem.....
Angolul meg kb:mindenki tud már egy bizonyos szinten,szóval valószínű jobb választás lenne
"Csak mondjuk azt éppen mindenkinek meg kéne tanulnia a nulláról,ráadásul ahhoz még csak anyagot sem találsz amiből lehetne tanulni,legalábbis 21.századi formában biztos nem..."
Totál irreleváns, ugyanis amíg a konzervativizmus és populizmus rákja rágja ezt a bolygót, addig egy ilyen ötlet amúgy is hamvába hullott.
4/
A latint szándékosan kihagytam a lehetőségek közül. A régi humanista hagyomány szerint legalább 8-9 évig kellett latinul tanulni. A nyelvtani szabályok tökéletes ismeretén kívül az is elvárt volt, hogy választékosan, irodalmi stílusban fejezze ki magát a tanuló. Hiába volt tömérdek mennyiségű újabb kori latin eredetű szó az angolban vagy az újlatin nyelvekben, a reneszánsz után keletkezett latin szövegek azokat a szavakat/kifejezéseket preferálták, amelyek az ókori szerzőknél is előfordulnak, és csak végső esetben használtak újabb szavakat.
Az élő latinosoknak ugyanezek az elvárásaik, ami - szerintem - abszurd a 21. században.
#9 azért egy élő nyelv kicsit más, mint egy idealizált. Léteznek, ha nem is sok, antik római jegyzetek (ezek főleg üzleti könyvek, egy-egy levél stb) amik megőrizték a latint, mint használt, mindennapi nyelvet. És bizony, ezek nem egy Marcus Antonius vagy Seneca szintű értekezések. Amúgy a Szovjetunióban voltak kísérletek a nyelv korszerűsítésére (ha megnézel egy régi szovjet-latin szótárat, még a helikopter szót is latinosították).
Szóval, szerintem nem lehetetlen küldetés. A nyelvtan, igazából logikus és talán egyszerűnek is mondható a szavak gyökei ismertek az európai nyelvekben és ebbe egyik állam sem köthet bele történelmi okokra hivatkozva. + pár évig tuti elfoglaltság a latinosoknak hiszen minden hivatalos dokumentumot le kell fordítani és meg kell rá tanítani az embereket ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!