A süketeket mennyire zavarja hogy a maszk miatt még szájról se tudnak olvasni?
Volt emiatt kezdeményezés is, vannak olyan maszkok, ahol a szájrész valamilyen átlátszó anyagból van, hogy ők is tudjanak kommunikálni.
Velem fészen jött szembe, de csak egyszer, úgyhogy ez alapján nem nagyon karolták fel.
Ha 'i'-t írok 'ü' helyett akkor azzal jobban tisztelem őket? Nem tudtam hogy még egy betű különbséggel is meg lehet sérteni valakit, nyilván nem ez volt a célom.
És ha azt írnám hogy siket cügány vagy süket cigány akkor melyik a sértőbb?
A süket szó főleg a siketeket zavarja, amiatt, hogy sokak szerint van némi pejoratív felhangja, kvázi lehülyézed vele a másikat ("süket vagy hogy sose figyelsz rám?!").
Ezért részesítik előnyben a siket vagy hallássérült kifejezést.
Mivel te nem sértően használtad, így igazából nem gond, de érdemes észben tartani, hogyha a társaságodban ilyen ember van, akkor illőbb I betűzni.
Ez olyan, mint a néger. Nálunk tök normális szó, a feketék megjelölése, nem sértőbb, mint a magyar, európai, stb. Ellenben mivel amerikában a nigger, mint olyan, sértő, ezért a mi néger szavunknak is van pejoratív áthallása: külföldiek társaságában emiatt nem szerencsés használni, ha nem akarsz magyarázkodni.
Kb hasonló a süket/siket pár is, lehet, hogy te nem úgy gondolod, de inkább figyelj oda, ha nem akarsz sértődést.
Nyilván nem ugyanaz a kettő, nem is párhuzamba akartam állítani, csak arra rávilágítani, hogy attól, hogy nekem nem sértő egy szó, másnak még lehet az.
De akkor tedd zárójelbe azt a bekezdésemet, a mondandóm többi része attól még ér. :)
Tessek nevezni inkabb hallasserulteknek, nem biztos hogy siketek, lehetnek nagyothallok is.
Egyebkent akik szajrol olvasnak, annak nagyon idegesito. ha jeleznek, akkor sem tudnak segiteni, mert az emberek 60% fogalma sincs hogyan kell viselkedni hallasserultekkel :)
Minden iskolaban kenne evente egy eloadast tartani a hatranyos helyzetuek eleterol.
Nyilvan van aki hall, de az inkabb nagyothallok kategoriaban tartozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!