Gimiben + egyetem első pár évében tanultam latint.. Mikor jobban belemész a dolgokba tapasztalatom szerint már annyira nem csodálatos. Végig az volt a fejemben hogy ez egy holtnyelv ergo tök feleslegesen tanulom. Hangzásra is van ami sokkal jobban tetszik főleg ezek után.
2021. jan. 27. 21:43
2/5 anonim válasza:
Ebből a nyelvből érettségiztem 1966-ban, nagyon szerettem!
2021. jan. 27. 21:45
3/5 anonim válasza:
Hát, nem tudom. Én tanultam illetve tanították nekem, nagyon nehéz nyelv. Nem tanították meg a "hétköznapi", társalgási latint, így csak klasszikus szövegeket olvastunk meg tanultunk, nem igazán voltam oda érte. A "hangzása" meg erősen vitatható, hiszem éppen a hangzásáról nem maradt fenn hangemlék. Ennek megfelelően a különböző európai országokban elég eltérően "beszélik", éppen az ottani anyanyelv hatására. Olaszországban (Vatikánban) az olaszos ejtésmód szerint a C-t cs-nek ejtik (magas hangrendű magánhangzónál), azaz Cicero esetében "Csicsero"-t mondanak, a németek keményen K-nak ejtik: "Kikero", nálunk meg C-nek, vagyis Cicero.
2021. jan. 27. 21:47
4/5 anonim válasza:
"Engem, ami igazán megfog benne..az a hangzás"
Pedig, ahogy 3-as is írta, pont a hangzása az, ami a legképlékenyebb. Te valószínűleg a latin magyarok beszélte változatával ismerkedtél meg, annak a hangzásába szerettél bele, de az nem esik egybe a korabeli latin kiejtéssel. Illetve pont ez a másik kérdés: hogy melyik korabeli ejtésről beszélünk, hiszen a latinnak számos korszakát különböztetjük meg, melyek hangzása eltérő volt.
A V betű például egész sokáig az [u] ill. a [w] ajakhangot jelölte (klasszikus latin), és csak később erősödött a magyarban is létező [v]-vé (egyházi latin). Vajon mennyire autentikus, hogy pl. a vino-t mi magyarok [vínó]-nak ejtjük, nem pedig [wínó]-nak? (A [w] pl. az angol win/we/wish szó elején lévő ajakhangot jelöli.)
2021. jan. 28. 09:46
5/5 anonim válasza:
Többféle kiejtéssel is találkoztam, mindegyik tetszett. Bár az egyházi, cs-zős kiejtést még mindig furcsállom. Szeretem.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!