Az öregek miért ilyenek?
Volt egy ismerősünk ( idén halt meg 85 éves korában) akit 20 éve kisemmizett a felesége majd elhagyta. Ez a bácsi elöszőr valami magyaroknál volt csicskás egy kocsmában, a nyugdiját ( mert 45 évet dolgozott s volt jó nyugdija) elvették s dolgoztatták, pl. Mosogatott, polcot feltöltött,stb. is cserébe löktek neki enni meg mostak rá. Aztán csődbe nent a kocsma s onnan valami román pentikosztálokhoz került. Az egy szekta a románoknál, nem ortodox hanem hasonló a babtistákhoz. Ott volt 10 évig, magyar szót nem hallott s ott is elvették a nyugdiját s a kertben kellett dolgozzon meg a kantinból hordja nekik az ételt fel a váradi hegyre a városból s ezért japitt enni de a ruháját nem mosták ki s rosszabbúl beszéltek vele neg rosszabb helye volt. Egyszer eljött hozzánk hogy segitsünk neki bemenni a Tenkei öregotthonba mert nem bírta ott de a románok azt hazudták a oapnak akié az otthon hogy a bácsi nem normális hogy ne tegyék be mert kellett nekik a nyugdija meg hogy dolgozzon nekik.
A lényeg hogy 10 év ronán élet alatt ez a bácsi oda jutott hofy a szavak hamarabb jutottak eszébe románúl mint magyarúl mikor jött hozzánk s beszélt velünk s volt hogy magyarúl nem tudott minden dolgot kifelyezni meg volt hogy gondolkozott a szavaknak. Engem ez idegesit. Hogy lehetnek a magyar öregek ilyenek hogy a Saját Anyanyelvüket elfelejtsék?! Hogy korcsosodhatnak így el?!
Én garantálom nektek ha 70 éces koromba egy SzinRomán helyre jerülnék ahol soha nem halkanék nagyar szót, én Akkor Se felejteném el az anyanyelvemet, a magyart. Semmilyen módon nem tudnám elfelejteni.
1. Erre majd térjünk vissza 75 éves korodban!
2. Az írásod borzasztó igénytelen, tele van elütésekkel és helyesírási hibbákkal. Szóval előbb a saját házad táján kellene sepregetni.
Hát öcsém, egy román szöveget hamarabb megértenék, mint amit idehánytál.
Amúgy sem értem, minek írtál ilyen regényt. Bőven elég lett volna: "Egy bácsi most halt meg 85 évesen, élete utolsó évtizedeit Romániában töltötte, és elfelejtett magyarul, hogy lehet elfelejteni magyarul?" - és akkor nem rabolod a mások idejét felesleges körökkel.
Nem mindegy milyen nyelven beszélt? Értem, hogy a hazaimádat nem csak politikai propaganda, hanem tényleg vannak kultúrális értékek, de túlzásnak érzem a bácsit a története miatt korcsnak vagy árulónak nevezni, főleg mikor a drága hazája is elárulta.
Egyébként a nyelv csak egy eszköz, nem kell isteníteni.
Leírsz egy szomorú sztorit, ahol szegény embert a nője kisemmizte, majd elhagyta, emiatt olyan mélypontra került, hogy simán kihasználták, és te még őt szidod le, hogy hogy felejthette el az anyanyelvét. És ráadásul még általánosítasz is, hogy az öregek ilyenek, tehát mind.
Az igen, emberségből jeles, gratulálok.
Milyen magyar vagy Te mar??? 3-I’m nemzedek, aki roman teruleten, Romaniaban szuletett. Talan nagypapadban folyt valami magyar ver. A magyarok is eroszakkal tulajdonitottak ki Erdelyt maguknak a honfoglalas idejen. Azelott is Dacia volt. Nezd utana. Eleg volt mar ez a roman-magyar fos itt.
A bacsi Romaniaban elt, megtanult romanul. Jol tette. Oneki volt esze, intelligenciaja. Miert nem vered mar a magyar melledet a roman hatosagoknal, a Te kormanyodnal??? Nem tetszik sz elet, odebb kell allni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!