A spanyolban mi alapján dől el, hogy egy adott szó feminin vagy maszkulin?
Adhatnék rá egy csomó szabályt és alszabályt, de a lényeg, hogy a fogalmaknak és élettelen létezőknek, valamint a kevésbé fontos élőlényeknek általában teljesen önkényes a neme, illetve a végződése határozza meg (pl. -dad, -ción, -tud stb. nőneműek, az -a is többnyire az, az -o pedig jó eséllyel hímnemű szóra utal, az -e mindkettő lehet, de vannak rendhagyóságok itt is).
Személyekre vonatkozó szavaknál, és ismertebb, pl. háziasított állatoknál általában a valós nem dönti el, de vannak kivételek.
Nem mintha annyira lényeges lenne, de nem tudom szó nélkül hagyni az 5. választ, nehogy a végén még összezavarja a kérdezőt.
Először is, miért lenne könnyebb a nemek helyes elsajátítása, ha még egy harmadik nyelvtani nem is létezne a spanyolban? Amúgy meg miért számítana ez "progresszív"-nak? Ennek alapján pl. a klasszikus latin, a német és az orosz haladóbb nyelv a többinél, mert rendelkeznek semleges nemmel??
Szerintem a válaszoló hallott valamit harangozni arról, hogy a spanyol nyelvűek egy elenyésző kisebbsége, főleg Dél-Amerikában, elkezdte az -e kötőhangot használni több személyre való utaláskor az -o/-a helyett a "politikailag korrekt" nyelvhasználat szellemében, hogy elkerülje a hímnemű többes számot (ami egyébként amúgy is semleges jelentéssel bír).
Szerintem ez nemcsak merénylet a nyelv ellen, hanem teljesen felesleges is, mert nem lehet és nem is szabad egy természetes nyelvet önkényesen megváltoztatni mindenféle ideológiák alapján.
"...nem lehet és nem is szabad egy természetes nyelvet önkényesen megváltoztatni mindenféle ideológiák alapján."
Hogy lehet valaki ennyire vakon, mint te? ...Hogyan? A nyelv él. A nyelv folyamatosan változik. És tudod, kik által? Akik beszélik, bzmeg. Szerinted HOGY a fszomba beszéled úgy a magyart, ahogy? Istenem, az ilyen húgyagyú csicskák inkább ne játszák az agyukat.
Abban egyetértek veled, 7-ik, hogy a nyelvek folyamatosan változnak. Azonban nem egy fanatikus és erőszakos kisebbség nyomására, amelynek a véleményed alapján támogatója vagy.
Én nem használtam veled szemben sértő és gyűlölködő hangnemet, úgyhogy az ilyen hozzászólások téged minősítenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!