Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A spanyolban mi alapján dől...

A spanyolban mi alapján dől el, hogy egy adott szó feminin vagy maszkulin?

Figyelt kérdés

2020. nov. 30. 11:21
 1/9 anonim ***** válasza:
97%

Adhatnék rá egy csomó szabályt és alszabályt, de a lényeg, hogy a fogalmaknak és élettelen létezőknek, valamint a kevésbé fontos élőlényeknek általában teljesen önkényes a neme, illetve a végződése határozza meg (pl. -dad, -ción, -tud stb. nőneműek, az -a is többnyire az, az -o pedig jó eséllyel hímnemű szóra utal, az -e mindkettő lehet, de vannak rendhagyóságok itt is).

Személyekre vonatkozó szavaknál, és ismertebb, pl. háziasított állatoknál általában a valós nem dönti el, de vannak kivételek.

2020. nov. 30. 11:54
 2/9 anonim ***** válasza:
97%
Még annyi, hogy ha nem csak elméletileg érdekel a dolog, akkor szerintem célszerűbb rögtön a szavakkal együtt megtanulni a nemét, mint pl. a németben is, hogy automatikusan menjen, nem érdemes annyira a szabályokat tanulgatni.
2020. nov. 30. 11:59
 3/9 A kérdező kommentje:
Magamtól tanulom, így sokkal nehezebb rájönni, hogy mikor kell un-t, una-t, el-t vagy la-t használni
2020. dec. 1. 18:58
 4/9 anonim ***** válasza:
73%
Nagyon sok szó megtartotta a latinból örökölt nemét, de pl. az egykori semlegesneműek szétoszlottak a hímnem és a nőnem közt. Nem nagyon van rá szabály, tényleg névelővel együtt kell tanulni.
2020. dec. 3. 16:17
 5/9 anonim ***** válasza:
16%
Szerencsére a spanyol-ajkúak progresszívabb rétege már megpróbál egy harmadik, semleges nemet is belekapcsolni a nyelvbe. De ez nagyon sok időbe fog telni, addig csak azt tudom ajánlani, amit az előttem szólók írtak.
2020. dec. 3. 18:06
 6/9 anonim válasza:
88%

Nem mintha annyira lényeges lenne, de nem tudom szó nélkül hagyni az 5. választ, nehogy a végén még összezavarja a kérdezőt.

Először is, miért lenne könnyebb a nemek helyes elsajátítása, ha még egy harmadik nyelvtani nem is létezne a spanyolban? Amúgy meg miért számítana ez "progresszív"-nak? Ennek alapján pl. a klasszikus latin, a német és az orosz haladóbb nyelv a többinél, mert rendelkeznek semleges nemmel??

Szerintem a válaszoló hallott valamit harangozni arról, hogy a spanyol nyelvűek egy elenyésző kisebbsége, főleg Dél-Amerikában, elkezdte az -e kötőhangot használni több személyre való utaláskor az -o/-a helyett a "politikailag korrekt" nyelvhasználat szellemében, hogy elkerülje a hímnemű többes számot (ami egyébként amúgy is semleges jelentéssel bír).

Szerintem ez nemcsak merénylet a nyelv ellen, hanem teljesen felesleges is, mert nem lehet és nem is szabad egy természetes nyelvet önkényesen megváltoztatni mindenféle ideológiák alapján.

2020. dec. 4. 11:47
 7/9 anonim ***** válasza:
37%

"...nem lehet és nem is szabad egy természetes nyelvet önkényesen megváltoztatni mindenféle ideológiák alapján."

Hogy lehet valaki ennyire vakon, mint te? ...Hogyan? A nyelv él. A nyelv folyamatosan változik. És tudod, kik által? Akik beszélik, bzmeg. Szerinted HOGY a fszomba beszéled úgy a magyart, ahogy? Istenem, az ilyen húgyagyú csicskák inkább ne játszák az agyukat.

2020. dec. 4. 19:50
 8/9 anonim válasza:
96%

Abban egyetértek veled, 7-ik, hogy a nyelvek folyamatosan változnak. Azonban nem egy fanatikus és erőszakos kisebbség nyomására, amelynek a véleményed alapján támogatója vagy.

Én nem használtam veled szemben sértő és gyűlölködő hangnemet, úgyhogy az ilyen hozzászólások téged minősítenek.

2020. dec. 4. 21:32
 9/9 anonim ***** válasza:
47%
#8 Ha *valódi* fanatikus és erőszakos embereket szeretnél látni, nézz körül a parlamentben. Ajánlom figyelmedbe Jókeresztény Füles Gulyást... bár hozzáállásaid alapján lelkes támogatója lehetsz.
2020. dec. 4. 22:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!