Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Levetkőzni vagy leöltözni?

Levetkőzni vagy leöltözni?

Figyelt kérdés
Melyik a helyes és miért nem helyes a másik? Számomra a vetkőzés mint szó nem hétköznapi jelentéssel bír hanem pl valaki előtt levetkőzni. Az orvosnál sem mondom ezt mert akkor furán festene a "Levetkőzzek?" kifejezés vagy nem tudom.

2020. aug. 12. 14:01
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Soha nem hallottam még a "leöltözni" szót, bizarr is számomra.

Én a (le)vetkőzni szót szoktam használni.

2020. aug. 12. 14:04
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Levetkőzni-ez a helyes.
2020. aug. 12. 14:07
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Orvosnál használhatnád ezt is: Le vegyem a felsőm? Le kell vennem a nadrágom?
2020. aug. 12. 14:11
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem országrészenként eltérő, Borsodban sokat hallottam, hogy "öltözz le", "leöltözök", Budapesten meg mindenki a vetkőzés szót használja.

Egyébként a Kultúra és közösség főkategóriában van egy Nyelveknek nevezett alkategória, oda inkább való a kérdés és ott olyanok vannak akiket ez foglalkoztat, csak gondoltam szólok, hátha nem tudod.

2020. aug. 12. 14:11
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Levetkőzni, felöltözni. Így a helyes. Legalábbis nyelvtanilag biztosan. Az már más kérdés, hogy egyes tájszólásokban hogy mondják. Leöltözni, felvetkőzni. :D :D Még kimondani is röhejes.
2020. aug. 12. 14:24
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Erdély egyes részein pl. az ajtó (kulccsal történő) kinyitása: kizár
2020. aug. 12. 14:32
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Némi etimológia segít. leVETkőzni annyi, mint valamit elvenni onnan,ahol van (testről). Tehát magamon lévő ruhát csak levetkőzni tudok. felÖLTözni annyi mint valamit egy testre feltenni, ami addig nem ott volt. öltözni annyit tesz, hogy az éppen meglévőnél több ruhadarabot veszek magamra. Felöltözni pedig az, ha már minden szükséges rajtam van. Leöltözni nem lehet, mert ez azt jelenti, hogy a szó eleje szerint teszek valamit, aminek a szó vége az ellenkezőjét jelenti.

Azonban hibásan használni bármit lehet. ÉS attól, hogy ezt sokan teszik, sőt tartósan,még nem lesz igaz.

2020. aug. 12. 15:44
 8/10 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm :)
2020. aug. 12. 19:41
 9/10 anonim ***** válasza:
27%

Vetkozni - levenni a ruhat.

Oltozni - felvenni a ruhat

Kerdezo, te magyar anyanyelvu vagy?

2020. aug. 13. 01:52
 10/10 A kérdező kommentje:
Igen magyar vagyok csak Miskolcon rohadt sokan használják a leöltözni szót így így maradt meg.
2020. okt. 4. 17:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!