Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy magyarázzam meg nem...

Hogy magyarázzam meg nem sértően rokonoknak, hogy a "tudhatol, mehetel" stb nem helyes?

Figyelt kérdés
Amúgy is megkésett beszédfejlődésű lányomnak nehéz megtanítani a helyes beszédet. Így meg főleg.. Az a baj, hogy néha a férjem is így mondja, de anyós főleg. Már hallottam a lányomtól is ezeket :(. Őt mindig kijavítom, hogy szépen mondja (tudhatsz, mehetsz stb), de azért rokoni összejöveteleken elég ciki..
2020. jún. 16. 17:53
 1/6 anonim ***** válasza:
35%

Anyóst nem tudod átszoktatni, de a párodat még igen, szólj rá, ha rosszul mondja. NEm "magyarázni" kell neki, hanem egyszer elmondani, hogy mi a helyes alak, figyeljen rá, ha meg eltéveszti, akkor kijavítod, ugyanúgy, mint a gyereknél.

A rokoni összejöveteleket meg minimalizáld, hogy ne sokszor halljon a gyerek rossz szóalakot.

2020. jún. 16. 18:42
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Egy ilyesmi mondattal nem foglalsz állást, csak tényeket közölsz anyósoddal:

"Jéé, milyen érdekes, hogy felétek úgy mondják, hogy 'tudhatol, mehetel', mindenhol máshol, tévében, iskolában meg úgy, hogy 'tudhatsz, mehetsz'."

Egyébként meg a lányod azt az alakot tanulja meg, amit többet hall. Ezzel persze még véletlenül sem azt mondom, hogy ne találkozzon a tájnyelvet beszélő nagyszüleivel, hanem hogy gondoskodj arról, hogy még többet halljon köznyelvet (mese, hangoskönyv, stb.)

Az viszont nem derült ki, hogy ti laktok-e olyan helyen, ahol ezt a tájnyelvet beszélik – ez esetben te vagy a kakukktojás, és szélmalomharcot vívsz; vagy anyósodék csak látogatóba jönnek-e – ez esetben úgyis a köznyelvet fogja átvenni a lányod a kortársaitól az oviban/iskolában.

2020. jún. 17. 09:26
 3/6 A kérdező kommentje:
Én vagyok a kakukktojás. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élek.
2020. jún. 17. 10:17
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Kerdezo, akkor meg rendes az anyos, csoda, hogy a csalad nem teged javit ki.

Egyetertek #2 valaszaval.

Ez nem beszedhiba hanem tajszolas. Gyerek elott nem vetted eszre, hogy ferjed es csaladja igy beszel?

2020. jún. 17. 10:36
 5/6 A kérdező kommentje:

Ne haragudj, attól, hogy itt élünk, mi is igényesen beszélünk! Nálunk, az én családomban ez nagyon parasztos beszédnek számít! Anyukám és én is pedagógusok vagyunk, és figyelünk arra, hogy ne beszéljünk igénytelenül.

Igen, vannak nyelvjárási szavak, amiket mi is használunk, de próbálunk tudatosabban odafigyelni. Nem mondunk olyat sem, hogy "jösztök, kellesz" stb, ami pedig itt nagyon is gyakori..

El kell, hogy keserítsek sok fővárosi válaszolót. Nálunk is csak a műveletlenebb réteg beszél így. Aki kicsit is odafigyel, felül tud emelkedni a megszokott beszédstíluson.

2020. jún. 21. 11:32
 6/6 A kérdező kommentje:

A férjem nagyon ritkán beszél így. A kérdés, mint rájöttem buta ötlet volt. Majd ahogy a helyzet adja, kijavítom a lányom és ennyi.

Az a lényeg, hogy ne ezt a formát tanulja meg.

2020. jún. 21. 11:33

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!