Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ha a “kő” szó tárgyragja a...

Ha a “kő” szó tárgyragja a követ, akkor a nő szó miért nem lett növet?

Figyelt kérdés
Például a hó tárgyesete a havat, ló-lovat. Miért kivétel a nő szó? Nyelvészek válaszát várnám.
2020. ápr. 7. 22:07
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Itt a szavak eredete a kulcs. Keress rá, hogy v-vel bővülő szótövek, valahol biztos el van magyarázva. Én csak röviden és egyszerűen tudom elmagyarázni, mert nem vagyok nyelvész, csak felületesen tanultam róla: számít, hogy mikor keletkezett a szó, és honnan ered (szláv eredetű? szanszkrit eredetű? stb)
2020. ápr. 7. 23:42
 2/8 anonim ***** válasza:
Na és a só?
2020. ápr. 7. 23:43
 3/8 anonim ***** válasza:
Van mas kivetel is, pl hõ, võ, sô, tû stb
2020. ápr. 7. 23:46
 4/8 anonim ***** válasza:

#3 azok nem kivételek hanem a szabály szerinti ragozás XD pl:hülyét.

A válasz az hogy egyes fiftongusokkal, vagy máramár nem használt hangokkal rendelkező szavaknál egy egész szótag eltűnhet, vagy lerövidülhet, és ezeknek a maradványai csak a ragozott alakban köszönnek vissza.

2020. ápr. 8. 00:31
 5/8 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hogy van-e ezekben a kivételekben valami rendszer, mögöttes ok, és nyelvész sem vagyok... de az biztos, hogy a "kő" szó végéről mi már leslendriánkodtunk egy "v" hangot, pontosabban egy m/b/v között szabályosan csúszkáló hangot. A szlávoknál kamen, finneknél kivi, türk-tatároknál qum (abból lett a homok)
2020. ápr. 8. 00:32
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, nagyon hasznos válaszokat kaptam!
2020. ápr. 8. 09:30
 7/8 anonim ***** válasza:

A nyelv nemcsak változik, fejlődik az idővel, hanem rengeteg szót, fogalmat vesz át a környezetétől. Minden nyelvnek van szabályrendszere, amely ősi. Ez a hangformálást erősen befolyásolja. Amikor átveszünk egy fogalmat, az vagy illeszkedik a nyelvi, hangképzési rendszerbe, vagy nem., Ha nem, gyakori a torzítás annak érdekében, hogy a megszokott módon lehessen kiejteni. Másfelől előfordul, hogy egy "szokásos" ragozási forma már létező, teljesen más jelentésű szóra emlékeztet, emiatt más módon ragozzuk. Van még ezer más szempont, ami alapján szavaink ragozása eltér a főszabálytól. Mivel mi kis nép vagyunk, továbbá vándornép voltunk, sok idegen szavunk van. Nem csoda, hogy nagyon sok szavunk használata eltér a főszabálytól.

(a változásra jó példa, a 19. században a latin volt a divatos nyelvhasználat, sok latin szó magyarosodott el. Mára anglománok lettünk, sok latin eredetű - elmagyarosodott - szavunk kikopott, ugyanakkor rengeteg angol gyökerű szavunk keletkezett. A latin jobban illeszkedik a magyarhoz,ezért kevéssé vehető észre, az angol hangképzése is lényegesen eltérő, ezért katasztrofális angol eredetű szavaink keletkeznek folyamatosan.)

2020. ápr. 8. 12:33
 8/8 anonim ***** válasza:
Igen, elég sok szavunk lerövidült. A ló, például lov volt, ezért mondjuk, hogy lovak, manysiul még luvnak mondják.
2020. ápr. 8. 14:31

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!