Hogy lehet fejleszteni a "telefonos idegennyelv-tudást? "
A problémám a következő:
Van egy friss, még ropogós nyelvvizsgám (Goethe-Zertifikat B2).
Elkezdtem munkát keresni, és sokszor nem e-mailben jeleznek vissza, hanem telefonon hívnak/ vagy én hívok ha tudom a számot.
Viszont amint elkezdenek beszélni a vonal túlsó felén, egy mukkot alig értek.
Személyesen, egymással szemben ülve az asztalnál semmi gondom nincs. Tiszta a hang, jól értem, sőt még szájról is olvashatok picit :D
Viszont a telefon recseg, duruzsolásnak hallom, sok szót csak kraccsogásnak értek, ebből pedig gyakran visszakérdezés van vagy félreértés, nem arra válaszolok, amire kéne.
Tudom, ezt úgy lehetne a legjobban fejleszteni, ha gyakorlom, de ezt miképp lehet? Hívjak fel random embereket? :D
Sajnos pont tegnap volt egy olyan esetem, hogy a telefon túlvégén megkérdezték, hogy "mégis miért írtam a pályázatba, hogy van nyelvvizsgám és hogy beszélek németül?"
Válaszoltam, hogy talán azért, mert tényleg van egy nyelvvizsgám és jó eredményt értem el.
Erre annyit felelt, hogy "hát pedig maga nem beszél, akkor hívjon fel legközelebb, ha tud is németül!"
És letette.
El van ásva az önbizalmam, hogy fejlesszem ezt a hiányosságom? Anélkül még elbeszélgetésre sem hívnak be, ha telefonon elbukok. Pedig személyesen 1000× könnyebb a dolog....
Interneten, Skypeon stb. beszélgetve nem menne a dolog? Vagy az nem "recseg" eléggé?
(Eleve egy modern telefon mitől "recseg"? Távolsági hivás, gyenge kapcsolat?)
Nem tudom, milyen interneten keresztül, még soha nem beszéltem úgy, Skype-om sincs.
Inkább ahhoz tudnám hasonlítani,amikor a rádióba betelefonál valaki.
Te a rádiót szépen, érthetően hallod, de ha a műsorvezető beszél valakivel, a másik ember hangja mélyebb és zajosabb.
A magyar rádiót hallgatva persze érti az ember miről van szó, de esetleg egy külföldit, ahol esetleg még olyan durva tájszólása is van, az is rátesz egy lapáttal, s már nem biztos hogy minden szót megértesz elsőre.
Akkor esetleg ajánlom a Discord, Skype, Teamspeak (FaceTime, WhatsApp, Facebook Messenger, Google Voice...stb.) programok kipróbálását. Többször annyi német anyanyelvű él mint magyar, vannak csoportjaik, fórumjaik, próbálj meg csatlakozni egyhez és dumálni. :) (Mondjuk nem tudom, mennyi elfecsérlendő időd van erre.)
Nekem elvileg felsőfokkal (2 szakmai nyelvvizsgával, közel anyanyelvi beszéddel) is volt 1 év az első munkahelyemen, amig megszoktam a telefonban a különböző akcentusokat (és korigáltam a sajátomat :p), és maradéktalanul minden szót értettem. (Addig próbáltam fonetikusan lejegyzetelni, ha valami nem volt meg és utólag kitalálni.) Nincs ebben semmi. :)
Szerintem próbálkozz csak, úgyis sok melónál nincs telefon, csak élő interjús behivás. Meglesz az majd a gyakorlattól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!