Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért mondják sokan, hogy a...

Miért mondják sokan, hogy a skandináv országok unalmasak?

Figyelt kérdés
Mit jelent pontosan az, hogy unalmas?

2018. dec. 2. 23:29
1 2
 11/12 2*Sü ***** válasza:

Nem ismerem a skandináv országokat úgy átfogóan és általánosan, nem éltem ott. Viszont néptáncosként eljutottunk Finnországba, az ott szerzett tapasztalataimmal tudom megosztani.

1. Vicces mértékben rugalmatlanok. Egy fellépésünk volt egy másik városba, megadott időpontban indult volna a különbuszunk, de a zenészeknek némi gondja akadt. 2 perc késést bírtak ki, „nem várunk meg senkit” felkiáltással el akarta indítani a buszt a kísérőnk. De azért meggyőztük, hogy zenészek hiányában mi sem nagyon tudunk mit csinálni a színpadon. :-)

2. A reggeli bőséges volt, soha nem láttam akkora választékot a reggeli svédasztalnál – vagy finnasztalnál –, mint ott. Ebédelni viszont másfél hétig ugyanarra a helyre vittek minket, ahol volt háromféle saláta, illetve kétféle pizza. Egy hét után valóban az unalmas szóval jellemeztük az ebédet. A vacsorák sem lehettek túl jók, mert egy vacsorára sem emlékszem.

3. A kísérőnk mondta, hogy lesz egy „szabadnapunk”. A másik együttes elmegy sétahajókázni, mi meg megnézzük az új épülő városrészt. Az együttesvezetőnk megkérdezte, hogy „nem lehet, hogy esetleg mi is elmenjünk sétahajókázni?”. A válasz egy egyszerű „nem” volt. Nyilván nálunk a „megnézzük mit tudunk tenni az ügy érdekében” lenne egy ilyen kérdésre a válasz, ott a „nem” volt természetes, hiszen nem ez volt a programban. (Azért eljutottunk sétahajózni is végül.)

4. A legmeredekebb nekem az új, épülő városrész volt. Ezek felhúztak egy 20-30 ezer embernek helyet adó városrészt úgy, hogy előre megtervezték, hogy mennyi lakás lesz, mekkorák, mennyi park, mennyi bolt, mennyi szórakozóhely, stb… Mi meg néztünk, hogy ez most tényleg egy városrész lesz hús vér embereknek, vagy csak így játsszák a SimCity-t?

5. Szabadtéri színpadon léptünk fel. Bornapok voltak, és mi magyarok voltunk a tematika. Nagy parkot kell elképzelni, aminek a közepén felhúztak egy tisztes méretű Jurta-sátor. Nos… Eleredt az eső. A programszervezők teljesen tanácstalanok voltak, hiszen ez nem volt benne a programban!!! Sokan befutottak a sátorba, így mi is. Két fellépés között voltunk, így volt, aki utcai ruhában, farmerban, volt, aki viseletben. A zenészek is bemenekítették a hangszereket. És mivel más program nem volt, hát a zenészek elkezdtek zenélni. Mi meg ha már van zene, hát elkezdtünk táncolni. Nem koreográfiát, hanem csak úgy a magunk kedvére. Spontán volt, életszagú, hatalmas tapsot kaptunk. Másnap megint szép napsütéses idő volt – egyébként pulóverekkel készültünk, viszont 25-30 °C volt végig –, viszont a szervezők kitalálták, hogy akkor ezentúl ne a színpadon lépjünk fel, hanem a sátorban, de ne ilyen szedett-vetetten, hanem szépen beöltözve, a koreográfiákat eltáncolva. Nem értették, hogy nem a helyszíntől volt sikeres az a délután, hanem a spontán jellege miatt.

Szóval összességében én azt láttam, hogy pont annyira fájdalmasan precízek, szervezettek, mint amennyire fájdalmasan nem azok a déli népek. De azért jó fejek voltak, némi hajlítás után képesek voltak hajlani is, meg mintha vágyták is volna a mi spontán felfogásunkat, mint ahogy néha mi is megirigyeljük mondjuk az olaszok lazaságát. Mindenesetre tényleg jól éreztük magunkat ott. De nem laknék ott. Nekem borzasztóan szögletes.

(Mondjuk a másik véglet a törökországi utunk volt, ahol az, hogy a pontban délre ígért busz délután négy után érkezett meg értünk, az nem számított akkora késésnek, ami a „bocs a késésért” gesztust indokolttá tenné. A közlekedési lámpa piros jelzése is mást jelent náluk: „ha behajtasz a kereszteződésbe, akkor nyomd a dudát is”. Na náluk nem unalmas az élet, viszont cserébe teljesen kaotikus, kiszámíthatatlan a mi szemünkkel nézve.)

2018. dec. 28. 02:43
 12/12 anonim válasza:

Én Stockholmban élek pár hónapja, előtte Budapesten éltem 7 évig, az utolsó fél évben ráadásul a bulinegyed kellős közepén, a Szimpla kerttől 1 saroknyira.

Ha ebből a szemszögből nézem, akkor Stockholm tényleg unalmas. Pesten hozzá voltam szokva, hogy az utcán éjjel-nappal emberek vannak, függetlenül attól, hogy milyen nap van. Volt a környéken egy csomó non-stop üzlet, éjjel is nyitva tartó kajalelőhely (gyros-os, pizzás, stb.), kocsmák, szórakozóhelyek, 0-24-es konditermek. Voltak a városban használható méretű plázák is értékelhető kínálattal meg nyitvatartással (9-ig talán), de pl. a Blahától pár perc metrózással elérhető volt az Árkád, Sugár, IKEA vagy a másik irányba a Mammut 1-2.

Stockholmban ezzel szemben este 7-kor megáll az élet, a kisebb boltok 5-6 körül bezárnak, a nagyobbak meg 7-kor. A belvárosi plázák meg akkorák kb, mint a Balaton pláza Veszprémben, és a kínálatukról csak annyit, hogy a legolcsóbb kapható cuccok ezekben a Tommy Hilfiger meg a Michael Kors. Ha te normális árú termékeket és szélesebb választékot akarsz, akkor 2 átszállással kb 40 perc zötyögés után eljuhatsz valamelyik külvárosi bevásárlóközpotba, de erre ugye hétköznap meló után esélyed sincs, mert rég bezárnak, mire odaérsz, de így legalább megvan a hétvégi programod. A konditermek este 10-kor zárnak, hétvégén 6-kor, nehogy már a hétvégi délutáni nagybevásárlás után még edzeni is el tudj menni. Az éjszakai élet elég lapos, van néhány klub a Stureplanon meg néhány bár Södermalmban, előbbiekben a Boss öltönyös ficsúrok apuci pénzével próbálják lenyűgözni a vakolat mögül ki sem látszó plázacicákat, utóbbiakban a középiskolások meg a piercinges, zöldre festett hajú hipszter feminista élharcosok ordítoznak matt részegen, mivel a pia itt annyira drága (a helyieknek is), hogy a buli abból áll, hogy otthon jól berúgnak a boltban vásárolt piából, majd beönzönlenek a városba ordítozni meg hőbölögni, aztán amikor 3-kor az utolsó bárok is bezárnak, akkor még mennek egy kört a mekiben, aztán hazatántorognak szépen. A normális emberek nem tudom, hogy hova járnak, de esélyes, hogy sehova. A kollégákkal néha elmegyünk meginni 1-2 sört péntek délután, de este 7-8 óránál tovább nem lehet őket bent tartani.

Szóval ilyen Stockholm, Skandinávia legnagyobb városa. Tessék elképzelni milyen lehet a többi.

Persze az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a nyarat pont kihagytam Stockholmban, lehet, hogy olyankor valamivel jobb, mert bár a boltok nem lesznek nyitva tovább és szórakozóhelyekből sem lesz több vagy olcsóbb, de legalább lehet majd a szabadban edzeni, túrázni, piknikezni vagy csak hesszelni a parkban. Bár az is igaz, hogy a kollégák szerint nyáron teljesen kiürül a város, mindenki megy külföldre nyaralni.

2019. jan. 8. 00:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!