Honnan eredesztethető a cigányok elleni gyűlölet, utálat, ellenszenv?
Előre kikötöm, nem akarok rasszista válaszokat. Sem véleményt, hogy te utálod e vagy sem őket.
Miért van az, hogy a cigányság egy pejoratív valami? Honnan eredeztethető és miért?
Olvastam egy 1900as évek elején íródott cikket és már akkor is volt kivehető egyfajta ellenszenv vagy előítélet a cigánysággal szemben.
Annyira hidegen hagy, hogy borsodi vagy e vagy sem. Nem erre voltam kiváncsi fogd már fel. Nem ez volt a kérdés. Tudsz szöveget értelmezni?
Gyerekkoromban naponta kötöttek belénk a játszótéren cigányok, később már tizenévesként meg voltak az utcák amiket tudtam hogy el kell kerülni. Volt olyan munkahelyem, ahol néha az adott műszakban egyedül voltam nem cigány. Most Bp olyan részén élek ahol ha leszállok a buszról 90%ban cigányok vannak. Nem kell mártírkodni, nem kell hülyeséget beszélni. Válaszolni kéne rendesen a kérdésre, mint ahogy azzal próbálkoztál a második részében a válaszodnak.
Tapasztalatból és negatív véleményekből ....
Én Miskolci vagyok , voltam de csak jó tapasztalataim vannak , bár van 1-2 heves vérü emberke akivel nem szív baratkoznek. Más Irszagban vagyok itt is nagyon agresszívek...:( sajnos.
De van és ism olyan családot Miskolcon aki sokkal kulombul viselkedik mint egy magyar ember, mondjuk így.
Én egyáltalán nem ítélem el őket, sőt meg különbséget sem teszek köztünk.
Szerintem az ellenszenv ill előítélet velük szemben a viselkedésük miatt van, bár mi is vagyunk néha ilyenek.
Ismétlem nekem semmi bajom velük , bár lenne egy ilyen típusú nő a karjaim között ::)) nagyon szépek és forró a vérük ami jó a szexben IS.
Bocsi.
Az egyházi hatóságok már 1447-ben kitiltották őket a spanyolországi Barcelonából, és 1471-ben Svájcban megszülettek ellenük az első törvények is, a cigányok igazi üldözése csak a 16. században kezdődött. A muszlim török terjeszkedés ekkor már nyomasztóan nehezedett egész Európára, és a cigányokat színlelt kereszténységgel, pogánysággal kezdték vádolni, valamint azzal, hogy török kémek. Több országban megtiltották a velük való minden kereskedelmi és egyéb érintkezést. 1563-ban a tridenti zsinat úgy rendelkezett, hogy cigány ember nem lehet a katolikus papság tagja. Sokakat kivégeztek közülük, nemcsak lopás vétkéért, hanem sokszor azért is, ha az áthaladási tilalom ellenére az adott város vagy ország területén találták őket.
A 16. század végén több nyugat-európai ország az amerikai és afrikai gyarmataira toloncolta a cigány közösségeket.
A Balkán-félszigeten a török terjeszkedéssel együtt a rabszolgaság is utolérte a cigányokat, a vándorlást folytató csoportok jó részét megfosztották szabadságuktól, és a török rabszolgapiacokra hajtották őket. A balkáni népeknél és a román fejedelemségekben a 14-15. században mesterségeikkel a földbirtokosok helyi gazdaságait kellett kiszolgálniuk, a vándorlási, szökési kísérleteiket kegyetlenül büntették. Ezek az erőszakkal letelepített csoportok részlegesen asszimilálódtak a befogadó népekhez, átvették azok nyelvét. A spanyolországi cigányokat a 17. század elején kényszerítették végleg a letelepedésre, halálbüntetés terhe mellett tiltva meg nekik a vándorlást, a hagyományos mesterségeiket, a cigány nyelv használatát és a „cigány öltözet” hordását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!