Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Mikor van Szentivánéj?

Mikor van Szentivánéj?

Figyelt kérdés
2010. jún. 8. 19:26
 1/9 anonim ***** válasza:
82%
szentivánéjkor, Júni 21.
2010. jún. 8. 19:31
 2/9 anonim ***** válasza:
Viszont a különböző kapcsolódó rendezvényeket mindig a közelében lévő hétvégén tartják.
2010. jún. 9. 12:24
 3/9 anonim ***** válasza:
83%
24.-én lesz az mégis.
2010. jún. 9. 21:02
 4/9 anonim ***** válasza:
június 24.! Ez biztos, aznap született a hugom, úgyhogy már mindjárt 19 éve mindig a szülinapján van :)
2010. jún. 11. 14:48
 5/9 anonim ***** válasza:
A legrövinebb éjszakán. asszem jún 21.
2010. jún. 11. 15:43
 6/9 anonim ***** válasza:
De ha nem. A legrövidebb éjszaka valóban 21., de Szent Iván napja (és éjszakája) 24.-én van. Nem tudom, miért. Azért, amiért Karácsony sem december 21.-én, hanem 24.-én van.
2010. jún. 11. 15:47
 7/9 anonim ***** válasza:
24:)Seggspray is megírta:)
2010. jún. 12. 09:31
 8/9 anonim válasza:

[link]

azaz június 23 éjszakája

2010. jún. 13. 20:20
 9/9 anonim válasza:

AZ iskolában a kicsiknek úgy emlékszem úgy tanítják, hogy június 24-én Szent Iván napján/éjén van a legrövidebb éjszaka és a leghosszabb nappal. Ez zavar be aztán szerintem.

Szent Iván valóban június 24-én van (Iván-napkor), és ez régen egy ünnepnap volt, már a kereszténység előtti időkben is, úgy tartották, hogy ilyenkor a legrövidebb az éj és még sok más mágikus dolgot kötöttek ehhez.

De az év leghosszabb napja június 21, így számolták ki a csillagászok(meg a sok okos ember) ezért így a hivatalos.

Manapság már sokan keverik és és úgy mondják, hogy június 21 leghosszabb nap, és Szent Iván-éj.

Pedig szerintem ez hülyeség, én még, meg is kérdeztem a gimiben a föcitanárt, hogy ez hogy is van, mert ő is így mondta, hogy 21-e Szent Iván, erre rákérdeztem, hogy akkor hogy is van, és nem nagyon tudott mit mondani, az érveimre csak hogy tényleg 24-én van Iván-nap?

Mellesleg én is Szent-Iváni gyerek vagyok, 24-én születtem:) Ezért ez egy elég érzékeny pontom.

2010. szept. 25. 09:45

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!