A kopogás az ajtón honnan származik?
Valami olyasmit olvastam egyszr, hogy a kopogás azt jelentette, hogy a belépni kívánó békés szándékkal jön. Nem akarja rátörni a bentlevőkre az ajtót, mint a gyilkosok stb.
Ez aztán később a nemeseknél, majd a köznépnél is udvariassági formává változott: jelzem, hogy be szeretnék menni, ugyanakkor nem akarom váratlanul megzavarni a bentieket.
Egy idő után az aristzokratáknál ezt megszüntették, mondván, hogy a szolgák nem találhatják őket zavarbahozó helyzetben, mert ők "feddhetetlenek", de a többieknél megmaradt, sőt kötelező.
Az angol (vagy valamlyik másik) királyi udvarban ma sem kopognak az inasok/szobalányok, ha hívták őket.
Hogy ez a magyarázat mennyire felel meg az igazságnak, azt nem tudom, de tény, hogy ilyesmit olvastam erről.
Vallási eredetű, egészen III. Amenhotep fáraóig visszavezethető szokás.
Amúgy könnyen belátható, hogy felsőbb erő(k) haragjának kivívása ellen találták ki a vallásos emberek még az ókorban. Nem alakult volna ki a szokás, ha csupán ember-ember relációról lett volna. Ennyire nem voltak tekintettel egymásra, mint manapság. Akkoriban az emberélet sem volt drága, mai szemmel apró dolgokért öltek meg embereket. Tehát a kopogás nem a másik ember lelki világának megóvására alakult ki, mert akkoriban ilyen szempontok nem léteztek. Az emberiség történetében a humanizmus és az empátia csak a felvilágosodással jött el, néhány száz éve.
4 - nálunk megmaradt a családban- ha be van csukva az ajtó, kopogunk, szólunk is vissza "gyere"- mielőtt bemennénk, a gyerekhez is, ez így természetes. Nem kerül semmibe és nyugi van.
"királyi udvarban ma sem kopognak az inasok/szobalányok, ha hívták őket. "
Hát, ha hívták, akkor természetes, hogy nem kopognak, mennek. Mint a tűzoltók - ők sem kopogtatnak udvariasan, ha hívják őket, mert lángokban áll a ház. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!