Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Ugye a Nyári, a Kecskés, a...

Ugye a Nyári, a Kecskés, a Szőcs, és a Fabi azok régi cigány családnevek? És vajon a Fehér is, a Marosi, a Galambos, vagy a Serfőző is?

Figyelt kérdés

És ha igen, akkor milyen? Mert többféle csoport van, DE általában csak a muzsikusok nevei felismerhetőek, a prímások neveiről.

A többi nemzetiség nevei ezzel szemben könnyen felismerhetőek.

#nemzetiség #családnév #cigány családnevek #cigány csoportok családnevei
2015. aug. 5. 17:35
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
68%

Egyik sem cigánynév! Miért kell mindenbe belemagyarázni ezt?

A muzsikusok Lakatosok, Ráczok voltak.

2015. aug. 5. 18:44
 2/11 A kérdező kommentje:

Egyáltalán nem belemagyarázás.

Arra gondoltam, hogy esetleg valaki olyan jár erre, aki ismeri a témát, ami felvetettem.

Engem nem a muzsikuscigányok nevei érdekelnének, azok elég egyértelműek.

Hanem a többi csoport jellemző, a környezet által jól felismerhető családnevei.

És azért nem a sváb, szlovák, örmény, lengyel, román, stb nemzetiségi nevek, mert azok jól felismerhetőek.

2015. aug. 5. 19:46
 3/11 anonim ***** válasza:

Ezek egyike sem kifejezetten cigány név, bár Nyárit, Galambost és Fehéret én is ismerek személyesen.

Beás-cigányoknál gyakori családnevek az Orsós, Bogdán, Kalányos, Ignácz, Petrovics.

Oláhcigányoknál is van Petrovics, Nikolics, Jákovics, Kovács - de ezek délszlávoknál is megvannak. Egy részük pedig a muzsikosokkal azonos nevet visel: Oláh, Rácz, Lakatos. Ezen kívül van még Kolompár, Kanalas, Rézműves, Rostás, Farkas. Kapásból ennyi jut eszembe.

2015. aug. 7. 18:19
 4/11 A kérdező kommentje:

Kösz az eddigieket.

Akkor a Nyári, a Galambos és a Fehér valószínűleg cigány név vagy nem?

Közben találtam újabbakat is, ha igaz. Lencsés, Pörzse, Virág, Viola, Hajnal, Mocsári, Pataki, Völgyi, Sárközi, Sárdi.

Szerintem ezek is, nem?

Ami érdekes, hogy családokon belül vannak, pedig, ha igaz, amit olvastam, volt rá régen, kb 1800-as években törvény, hogy egymás között nem házasodhattak. Katolikusok legalábbis.

2015. aug. 7. 20:33
 5/11 anonim ***** válasza:

A Sárközi valóban tipikusan cigány név, nem is tudom hogy hagyhattam ki. :)

A többi azért magyaroknál is ugyanolyan gyakori.

2015. aug. 7. 20:37
 6/11 anonim ***** válasza:

Fehér, Fekete:lehet zsidónév.

Tipikus cigány nevek:Orsós, Kolompár, Lakatos, Burai, szb.

A Marosi, Serfőző nem biztos.

2015. aug. 19. 13:56
 7/11 A kérdező kommentje:

Kösz.

Nem mintha el akarnám venni a zsidóktól a Fehéret és a Feketét, de szerintem a zsidók nemigen házasodtak másokkal. ezek a nevek meg egy bokorban voltak.

A zsidók szerettek inkább beszédes neveket adni, a Fehér vagy Fekete talán túl egyszerű ahhoz. Persze magában ugyanúgy valószínű lehetne, az igaz.

2015. aug. 19. 15:14
 8/11 anonim válasza:

Én Fehéret és Serfőzőt ismerek.

Kecskést pedig nem cigányt ismerek.

2015. aug. 27. 18:54
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Ami igazi cigàny v.nèv: Kolompàr, Sztojka, Kanalas Kalànyos, Rèzműves, Puporka, Pusoma,Rupa, Orsós, Jàróka,Vontszemű, Reszelő...

A többi gyakori családnèv, amit esetenkènt viselnek, magyar.

2022. febr. 9. 20:10
 10/11 anonim válasza:
Ismerek több Nyárit, mind cigány. A fehér vezetéknevűekről úgytartják hogy a legalpáribb cigànyok viselik. Hajnalt ismerek, nem cigány. Szerintem is cigány nev a Galambos.
nov. 13. 18:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!