Ameddig a ferfi katonasagban volt, a no hogyan vegezte a nehezebb fizikai munkakat, mint peldaul a futest?
Konkret korulmenyekrol szeretnek tajekozodni. Az erdekelne, hogy télen, paraszti kornyezetben (elszigetelt falucska) a nonek mi volt a teendoje a fozesen, takaritason, mosason kivul? Hogyan futottek a hazat? O ment az erdore fat vagni, vagy mar elore begyujtott fat hasznaltak?
Honnan szerzett zoldseget, hust, foznivalot?
Nem egészen látom át tervedet.
"Egy extrem esetrol szeretnek tortenetet irni..."
Ehhez nem kell más, mint a "szokványos" ismerete. Ami attól kirívóan eltérő, az extrém.
.
"Honnan szerzett zoldseget, hust, foznivalot?"
A zöldséges kertről, a baromfiudvarról, a disznóólról van-e ismereted?
Amiért a boltba feltétlenül el kellett menni: só, petróleum, gyufa.
Bizony-bizony, ismerek olyan -ma már felnőtt- nőt, aki kukorica kapálása közben az árokparton született.
Semmi hátránya nem sármazott belőle, sőt, az anyja még dolgosabb asszonynak lett elismerve.
Azért ne essetek át a ló túloldalára; azért voltak keméynebben régen az emberek mert keményebb idők jártak. Ha mi születünk abba a környezetbe, mi is megcsinálnánk ugyanazt.
Másrészt meg szép dolog a kukoricásban szülés, de elég nagy is volt a csecsemőhalandóság, a többség meghalt felnőttkora előtt.
Honnan szerzett zoldseget, hust, foznivalot?
Zöldséget a kertből "szerzett". Ugyanis hajnalban, pitymallatkor kelt, amíg nem volt ereje a napnak, a kertben dolgozott, utána megetette az állatokat, s végül ő maga is bekapott pár falatot. Reggel kezdődhetett a házimunka. A ház rendben tartása, meszelés, stb. Mosás, amint előttem leírták, a kútról hordott vízzel. A döngölt padló feltakarítása, közben begyújtás, hogy ebédre legyen valami kaja. Délben megint rá kellett nézni az állatokra, enni-inni adni nekik, kitakarítani az ólat, istállót. Folytassam?
Húst? Húst akkor evett, ha valamelyik csirke lesántult, vagy megfojtott a "féreg".
@dubitus: az elotted erkezo kommentekre valaszolva irtam azt hogy "extrem eset", vagyis hogy nem egy nagycsaladrol van szo ahol segitik egymast az emberek, hanem egy faluvegi szegeny hazasparrol egyetlen gyerekkel (barmi ritka vagy "lehetetlen lenne")
@Miquel: koszonom a reszletes valaszt :) Varoson nottem fel, csupan nehanyszor voltam falun, igy alig van halvany elkepzelesem az eletkorulmenyekrol... informaciogyujtesem legelejen allok. Meg a haboru fogalmat sem igazan tettem helyre magamban, utanafogok nezni, hogy milyen csatak voltak anno. Valahol 1910-50 korul gondolkozom.
Egyeseknek termeszetesnek tunik a videki kemeny munka, de 19 evesen, varosi letemre (tudom, hogy szegyen) csupan olvasmanyaimbol meg nem latok bele annyira a reszletekbe es a munka mogotti verejtekbe. Ezert is fordulok hozzatok szemelyes velemenyeket es tapasztalatokat varva. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!