Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » A disznóvágás valóban cigány...

A disznóvágás valóban cigány eredetű népszokás?

Figyelt kérdés
Van annak az elméletnek alapja, miszerint a ma már-már hungarikumnak tartott disznóölés és -tor eredetileg a cigány nép hagyománya volt?

2015. ápr. 27. 17:18
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
80%
ha nem is cigány szokás, semmiképp sem ős hungarikum, mert a disznó nem az a pásztor állat
2015. ápr. 27. 17:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 anonim ***** válasza:
97%

A honfoglaló magyarok már ismerték a disznót, sőt, a szalontai disznó nevű hússertésfajta valószínűleg a honfoglalókkal érkezett a Kárpát-medencébe, ahol addig csak az úgynevezett bakonyi disznó élt. A széleskörű sertéstartás valószínűleg a letelepedés után kezdődött. A disznóhús fogyasztása azonban csak a török hódoltság idején vált nagyon széleskörűvé hazánkban. Ugyanis a törökök csak az iszlám szabályai szerint tisztátalannak számító disznókondákat nem hajtották el, minden más ehető állatot elfogyasztottak. A törökök később elmentek, a disznóhús fogyasztása maradt. Viszont a két ősi disznófajtát teljességgel kiszorította a mangalica, mely az őshonos parlagi fajták és a Szerbiából érkező sumadia disznó keresztezéséből jött létre a XVIII. század végén. A mangalica szó a szerb-horvátból származik, de ennek etimológiája tisztázatlan.


Forrás: nyest.hu

2015. ápr. 27. 17:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/17 Andizsuzsi ***** válasza:
Mi a csuda az a pásztor állat?
2015. ápr. 27. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 anonim ***** válasza:
96%
Pásztor állat, az, amit nem ólakban tartanak, hanem a szabadban legeltetik és a pásztorok őrzik. Juh, szarvasmarha, ló.
2015. ápr. 27. 18:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/17 anonim ***** válasza:
75%
Még annyit: A cigányok a döglött disznókat vágtak le és ették, még a háború után is.
2015. ápr. 27. 18:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 anonim ***** válasza:
95%

A disznó is "pásztor állat", nem csak ólban tartható, hanem szabadon, karámban is, sőt, ismerek is olyan magyar gazdát, aki ma is erdőben ridegtartja a disznóit.


A cigányoknál (tudtommal, ha valaki jobban ismeri a cigány kultúrát, javítson) nem volt szokás a sertéstartás, főleg baromfit valamint lovat tenyésztettek, ezek jelentik a legkevesebb akadályt vándorló életmód mellett (a baromfi szekérre terelhető, a ló pedig tud sokat menni rövid idő alatt).


Az biztos, hogy a magyarság az ártéren a középkor óta tart sertést, és ahogy "szegycsont" írta, a török hódoltság idején terjedt el országszerte, tájjellegzetességtől függetlenül az ólas tartás és a csürhézés (tavasztól őszig nap közbenre kihajtják őket, este beterelik mindegyiket a maga portájára).

2015. ápr. 27. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat. A kérdésem főként a disznóVÁGÁS és a disznótor szokásra irányul, nem feltétlenül a disznótartásra. Ma sem csupán az vág disznót, aki tart is disznót különben, disznót lehet venni is, és ez valószínűleg így volt mindig.


Nos: úgy tudom egy bizonyos forrásból (amit sajnos nem tudnék már megnevezni), hogy a cigányok szokása feldolgozni a disznó "minden részét" - vagyis a cigánysághoz köthető mondjuk a kolbászkészítés vagy a hurkakészítés is. Azaz a disznótor "legkülönlegesebb" részei eszerint cigány hagyományokra vezethetők vissza. Ez lehet-e igaz? Van-e ennek valóságalapja?

2015. ápr. 27. 23:38
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem igazán. Alapvetően minden disznót tartó népnek meg vannak a saját húsfeldolgozási szokásai. A hurka-, kolbász-, szalámi és disznósajtfélék számtalan hagyományosnak számító helyi variációban léteznek Eurázsia-szerte.


A cigányok a disznótor szokását más népektől vették át, például a magyaroktól. Tőlünk délebbre és keletebbre ma is inkább bárányt vagy ha tehetik borjút vágnak. Disznóból is inkább csak a malacot, és nem készítenek füstölt dolgokat belőle, hanem megfőzik, megsütik az egészet.

2015. ápr. 28. 00:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 anonim ***** válasza:

"Nos: úgy tudom egy bizonyos forrásból (amit sajnos nem tudnék már megnevezni), hogy a cigányok szokása feldolgozni a disznó "minden részét" - vagyis a cigánysághoz köthető mondjuk a kolbászkészítés vagy a hurkakészítés is."


Na, akkor a Skótok is biztosan a cigányoktól tanulták, mert ők aztán tényleg megeszik az állatok minden porcikáját.


Viccet félretéve, ez butaság, hogy cigány szokás. A régi időkben (bármilyen kultúráról is beszélünk) az emberek nem engedhették meg maguknak a pazarlást. Húshoz ritkán jutottak és ezért minden rész értékesnek számított élelmezési szempontból. Akkoriban egyszerűen nem engedhette meg senki magának, hogy csak a karajt vagy combot használja fel az állatból.

2015. ápr. 28. 09:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/17 anonim ***** válasza:
#8 ne csak az első két mondatot olvasd el abból, amit bemásoltam :)
2015. ápr. 28. 10:12
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!