Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Tényleg igaz, hogy a debreceni...

Tényleg igaz, hogy a debrecenieknek van tájszólásuk?

Figyelt kérdés
Én debreceni vagyok, de nekem meggyőződésem, hogy ugyanúgy beszélek mint pl a pestiek. De sokan mondják, hogy van tájszólásunk. Ez tényleg igaz?? Ha igen, akkor miben más, ahogy mi beszélünk?
2010. jan. 25. 19:40
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

20:07es

én vérbeli miskolci vagyok mégis jösztök-et használok :)) érdekesek ezek a tájszólások

2010. jan. 25. 22:24
 12/17 A kérdező kommentje:

Igen, a közértet nem is a tájszólásért írtam. Csak, hogy ezen szavak is másak.

Igen, a Pestieknél én azt nem is vettem észre, mármint, hogy az AZ névelőnél elhagyják a z-t. Nekem az tűnt fel, ami kissé zavaró is, hogy tulajdonnevek elé is névelőt raknak. Pl Menjünk már AZ Évához, hogy mondja meg A Sanyinak...

Amúgy igen, a jösztökről-jöttökről már máshol is hallottam, és ebben igencsak van valami, mert nekem például nem jön a számra a jöttök. Viszont ismerek debrecenit, aki azt használja. Ez is környezeti inkább. Hogy hol nőttünk fel. :)

2010. jan. 25. 22:34
 13/17 anonim ***** válasza:
84%
Ismerek olyat, akinek elég volt 4 év főiskola Debrecenben (született Bp-i, mindig itt élt), ahhoz, hogy átvegye: "jáááúúúú van mááááá!"
2010. jan. 26. 09:06
 14/17 A kérdező kommentje:
Előttem hozzászóló, én nem tudom hol járt a te ismerősöd, de, hogy Debrecenben nem, az biztos. Én még nem hallottam igazi debrecenit úgy beszélni, hogy jaúúú van máá. Én, aki itt születtem és élek már egy ideje, normálisan ki tudom mondani, hogy JÓL VAN MÁR........ Nem ilyenre gondoltam.
2010. jan. 26. 11:02
 15/17 anonim ***** válasza:
A nagyszüleim Debrecen környékéről jöttek. Elég gyakran szokták mondani a harizsnya, a véce, a szanda, 'nyósszáz', "már megint kifőzted magad!", lotring, ladír szavakat, illetve kifejezéseket. :)
2010. jan. 27. 16:15
 16/17 anonim válasza:
100%

"A tv-n felnőtt korosztály már sokkal szebben beszél, mert gyakrabban hallja a szép kiejtést."

Igen: pósta, ezmiatt...

Milyen hülyeség azt hinni, hogy Pesten 'szebben' beszél valaki, mint pl. Gyöngyös környékén.

2010. febr. 18. 08:56
 17/17 anonim válasza:

Megint én, még az előzőhöz kapcsolódva egy cikk: [link]

A kérdésedre válaszolva pedig igen, van tájszólásuk a debrecenieknek, szerencsére.

2010. febr. 18. 10:04
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!