Haj hagyomány? Van ennek jelentősége?
A legtovább az oláh cigány közösségekben maradt meg a nőknél a hajvágási tilalom egészen az 1950-es évekig. Ez együtt járt a fej kendővel történő bekötésével is. A romungro közösségekben ma már ez szinte teljesen kihalt. A hajhoz rengeteg babona társult , ezért a hajat elveszteni (levágni) nem volt tanácsos , mert azt bármilyen babonás varázslatra fel lehetett használni akár még a tulajdonosa ellen is. Indiában, Pakisztánban még ma is vannak olyan vallások, ahol még a férfiak sem vágatják le a hajukat akár egy életen keresztül.
Igen, így szokás. A cigánylányok még manapság se nagyon vágatják le a hajukat.
Ismerek egy cigánylányt, a normális fajtából, neki rövid haja van (úgy tudom, nem túl büszke a származására), és valahogy elvesztette a cigányos megjelenését, vagy nem is tudom, hogy fogalmazzam meg. Rövid hajjal nem tűnik annak.
4 hsz!
Nagyon régen 1 roma műsorban a rádióban beszéltek erről.
Akkor szokott rövid lenni a hajuk, ha megcsalta a férjét, rájtakapta...
Vannak roma kolléganők. Soknak rövid a haja, de van akinek hosszú.
Szerintem nem mindenki ismeri ezt hagyományt.
Mert jó régen megkérdeztem az egyiket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!