Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Haj hagyomány? Van ennek...

Haj hagyomány? Van ennek jelentősége?

Figyelt kérdés
Azt mondta egyik cigány osztálytársnőm, hogy neki kiskorában nem engedte levágatni az anyja a haját, aztán később ő se vágott belőle, csak maximum hajvégfrissítésnek 1-2 centit. Ezen elgondolkoztam, és tényleg nem láttam még olyan cigánylányt akinek rövid lett volna a haja. Ez hagyomány? Tök kiváncsi lennék ennek a hátterére. Simán csak a nőiességért, vagy van valami más szokás mögötte?

2013. máj. 31. 01:32
 1/5 anonim ***** válasza:
89%
Valószínűleg hagyomány. De régebben a nem cigány nők sem vágatták le a hajukat. A nő "ékessége" a hosszú haj volt.
2013. máj. 31. 06:55
 2/5 anonim ***** válasza:

A legtovább az oláh cigány közösségekben maradt meg a nőknél a hajvágási tilalom egészen az 1950-es évekig. Ez együtt járt a fej kendővel történő bekötésével is. A romungro közösségekben ma már ez szinte teljesen kihalt. A hajhoz rengeteg babona társult , ezért a hajat elveszteni (levágni) nem volt tanácsos , mert azt bármilyen babonás varázslatra fel lehetett használni akár még a tulajdonosa ellen is. Indiában, Pakisztánban még ma is vannak olyan vallások, ahol még a férfiak sem vágatják le a hajukat akár egy életen keresztül.

[link]

2013. máj. 31. 20:33
 3/5 anonim ***** válasza:

Igen, így szokás. A cigánylányok még manapság se nagyon vágatják le a hajukat.

Ismerek egy cigánylányt, a normális fajtából, neki rövid haja van (úgy tudom, nem túl büszke a származására), és valahogy elvesztette a cigányos megjelenését, vagy nem is tudom, hogy fogalmazzam meg. Rövid hajjal nem tűnik annak.

2013. jún. 3. 13:04
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
A cigányok között a társadalomból kirekesztett nők a luvnyák, vagyis k@rvák viseltek rövid hajat. Az ilyennek a férje vágta le, amikor kiderült, hogy megcsalta. Ez csúfságnak számított. A tisztességes nő középen választotta el a haját, házassága után kendőt viselt. A nők férfiak előtt nem fésülködhettek. A kendő két szárnyát hajtották fel és alatta fésülködtek. A hajdon lányok hosszú, fonott copfot viseltek a végén piros szalaggal, az asszonyok kontyot. Ismertem falusi cigány kislányt, akit az apja megpofozott, mert levágatta a haját. A nadrág viselés is tiltott volt. Ezek a nők a közvéleménnyel ellentétben erkölcsösek voltak.
2013. jún. 5. 16:05
 5/5 anonim ***** válasza:

4 hsz!

Nagyon régen 1 roma műsorban a rádióban beszéltek erről.

Akkor szokott rövid lenni a hajuk, ha megcsalta a férjét, rájtakapta...

Vannak roma kolléganők. Soknak rövid a haja, de van akinek hosszú.

Szerintem nem mindenki ismeri ezt hagyományt.

Mert jó régen megkérdeztem az egyiket.

2016. aug. 29. 21:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!