Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Miért tartják szerencsétlen...

Miért tartják szerencsétlen napnak péntek 13-át?

Figyelt kérdés
Mármint a babonások.
2008. jún. 13. 17:52
1 2
 11/17 anonim válasza:
100%
hat nekem volt olyan pentek13 ami tok szuper volt,ha nagyon elhiszed h akkor szar napod lesz az is lesz de amugy nem kell minden ilyesmit komolyan venni,bar van amibe van igazsag ;)
2008. júl. 15. 00:42
 12/17 anonim ***** válasza:
Én azt a verziót ismerem, hogy ezen a napon égették meg a Salemi boszorkányokat.
2008. aug. 30. 22:10
 13/17 anonim ***** válasza:
42%

Nem talált.

Péntek 13-án több szerencsétlenség is történt (lezuhant repülőgépek, stb.) és a többi intelligens lény bemesélte, hogy ez szerencsétlen nap. Azóta mindenkinek rossz napja van péntek 13-kor. Beszarás...

2008. szept. 27. 20:35
 14/17 anonim ***** válasza:

Őszintén.. én Csütörtök 12-én vesztettem el az egész iskolai felszerelésen tört el a bokám és a mellényem kigyulladt egy cigitől.

13-án pénteken kifizették a mellényem árát, a lábamnak nem lett semmi súlyos baja végül és a cuccom is meglett az orvosi rendelőben^^

2008. okt. 31. 00:03
 15/17 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy a 13-as azért "szerencsétlen", mert a tarot kártya 13-as lapja a Halál. A tarot-t használják jóslásra, és bár a Halál nem halált jelent feltétlenül (hanem változást, valaninek az elmúlását), mégis a 13-as laphoz és számhoz így is kötõdik a szerencsétlenség fogalma - bár vszeg a naptárhoz ennek semmi köze. Aki hisz benne, annak persze egy átlagos péntek 13-a rémségek sorozata lehet -- az emberi tudat csodálatos és titokzatos valami :)
2009. jan. 3. 09:20
 16/17 anonim válasza:

Hát én péntek 13-án ballagtam egy nagyon jó osztályból, ez már rossz.

Ugyanazon a ballagáson leesett a lépcsőről egy barátnőm (osztálytzársam) nagymamája, két hónapig volt kórházban^^'

Ennyit erről:)

2009. jún. 27. 16:01
 17/17 anonim ***** válasza:

A 13-as szám azért is szerencsétlen, mert a régi római naptárban 12 hónap volt, egyenként 28 naposak. Emiatt rendszeresen beiktattak egy szökőhónapot február után. Viszont annyira féltek, hogy emiatt megharagudnak az istenek, hogy február 24 és 25 között tartották. (Manapság is ekként iktatják be a szökőnapot.)

Ez persze nem teljes válasz, de alighanem a korai naptárkészítés során alakult ki ez a hagyomány.

2009. aug. 31. 22:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!