Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Jelentős sváb/tót lakosságú...

Jelentős sváb/tót lakosságú falvakban élő magyarok! Van köztetek és az etnikum között feszültség?

Figyelt kérdés

Vagy teljesen jól megvagytok? Szüleitek/nagyszüleitek idején is teljes egyetértés volt?

Nálunk anno még külön báloztak a svábok és a magyarok, mára azonban már teljesen össze van mosva minden.

2012. dec. 4. 12:58
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Érdekes történetek, köszönöm! :)
2012. dec. 6. 11:49
 12/15 anonim ***** válasza:
83%

Tót többségű településen éltem az esküvőmig. Négy éve sváb faluban lakunk (a férjem és egész családja echte sváb), és én soha, semmilyen ellentétet nem tapasztaltam.

De anyósom mesélte, hogy még az ő lánykorában kibeszélték és valamennyire ki is közösítették volna azt a sváb fiatalt, aki nem svábbal áll össze. De ettől függetlenül, már az ő apjának is (vagyis a férjem nagyapja) magyar nő lett az élettársa, miután elgyászolta a feleségét.

Ha néha összezördülnek az öregek, akkor szokta mondani az élettársára, hogy: "látszik, hogy magyar asszony."

2012. dec. 9. 02:02
 13/15 anonim ***** válasza:
Bírom, hogy egyes emberek a származásuk okán minősítenek másokat-ez olyan primitív dolog.Minden népcsoportban vannak rendes és alja emberek.
2014. júl. 4. 06:36
 14/15 anonim válasza:

Én sváb vagyok, de elsősorban magyarnak érzem magam.

Az, hogy tudom a származásom mindent jelent és egyszerre semmit.

Sokan nem tudom miért vágnak fel a származásukra, attól függetlenül lehetnek bunkók vagy kedvesek illetve hülyék, netán még okosak is!

2018. júl. 6. 09:38
 15/15 Optipolar válasza:
Az anyukám félig sváb a nagyapám részéről. Az apámban pedig valószínűleg tót vér is van a nagymamám részéről, mert a mamám Békés vármegyében élt és evangélikus vallású volt, így ezek alapján gondolom, hogy tót lehetett. De bennünk sem tót, sem sváb identitás nem alakult ki. Én magyarnak érzem magam. Azt viszont reformátusként nem volt jó hallani egy 1946-ig többségében sváb falú német nemzetiségi vezetőjétől, hogy neki nem tetszik, hogy reformátusok is vannak a faluban,(mivel a svábok katolikusuk).
ápr. 25. 03:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!