Milyen jellegzetes zalai szavak vannak?
A "rosseb" (rossz seb, francia nyavalya = szifilisz) kimondottan zalai eredetű szó.
Az első világháborúban volt egy ú.n. "rosseb-ezred", tagjai zala megyéből jöttek.
Szia!
Jól mondja az előttem szóló!Még helységnév is társul hozzá!
Radai rosseb!(nagyrada)
Hunul beszélnek ☺. Bizonyíték ez a nóta:
A göcseji tóban van egy béka,
ami a zén szívem szomoréja.
Hun kiugrik, hun meg be,
hun felugrik, hun meg le,
hun meg vissza.
A tixót én is celluxnak tudom. Rossebről és az ezredről: [link]
Aztán még:
"megértem hazavinni" - alig bírtam hazavinni
cucorka - részeges
kágyiló - meztelencsiga
csili - kancsal
töszmörög - szöszöl, húzza az időt
part - domboldalra, meredek helyre is használják
tészta - ezt nem csak a spagettire mondják, hanem piskótás süteményekre is, mint Erdélyben
dödölle - kevésbé zalai, inkább a tágabb környék népi étele, lisztes krupmli zsírban kisütve
hegy - kb. hobbitelek
és még egy, sóskafőzéshez útmutatás: "feltesszük a tűzre, és a rántáson addig főzzük, míg megcaffad" - azt hiszem, nem kell fordítani.
Ezt már élőben nem hallottam, csak rádióból: "nem megyek kapálni, mert igen csöszmög a lutya" - nagy a sár
Nagyon tetszettek ezek a zalai szavak!
Volt egy kollégám, aki ott volt katona és eltanulta a zalai tájszólást. Nagyon jól tudta előadni.
Pl: fel megy a "puha talpú", azaz a macska a lajtorján...sajnos már csak ez az egy maradt meg az emlékeimben.
"Szentség közepe", nem elfelejtettem a "bagófejűt", hogy a "motrok" vigye el.
bagófejű - szalonka, bagó = bagoly
szentség közepe = való igaz
motrok = ? (talán motor, azaz autó? nem tudom, nagyon öreg volt akitől szoktam hallani)
Csöszmög vagy csöszmörög
A kutya amikor kajára vágyik, lábatlankodik, és közbe halkabban csahol = "suttogva ugat"; vagy nyüszít
Esetleg tudja, hogy mi a dolga, de nem csinálja. Például képes behugyálni a lakásba, mert lusta kimenni pisilni a fa tövibe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!