Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Hogyan lehet készíteni azt a...

Llaci89 kérdése:

Hogyan lehet készíteni azt a régi ütő szerszámot, amit sulok-sulyoknak hívtak?

Figyelt kérdés

Fahasításhoz használták, a fejsze fokára szoktak vele ráütni.

Képek stb leírás jó lenne

2012. okt. 28. 18:23
 1/4 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

Nem olyan bonyolult!Egyetlen fából faragják ki,úgy,hogy egy nyelet képzel és a végét meghagyod súlynak,ütőfelületnek!

Úgy képzeld el,mint a régi mérleg súlyt,aminek a keskenyebb átmérőjű részét tenyérnyi hosszúságúra hagyod!

Egyébként eredetileg a vastagabb részt laposra képezték ki,hogy tudjanak vele magot törni!Te hagyhatod körkeresztmetszetűre,amit esztergapadon,-szerintem 3 perc alatt- megcsinál egy szakember!

2012. okt. 28. 18:44
 2/4 mustafa33 ***** válasza:
kb. 5cm átmérőjű egyenes keményfa ágat (a törzsre derékszögben növőt) úgy vágtak le 1m hoszúra hagyva, hogy a 15-20cm átmérőjű törzs darabja rajta legyen 20 cm hosszan. amolyan kalapács formán. Ruszin favágók csinálták így.
2012. okt. 28. 23:59
 3/4 mustafa33 ***** válasza:
Amit Pietrosol írt, az is jó leírás, de az ács szerszám (baltához), nem favágó. Azt például zsindely hasításnál használták.
2012. okt. 29. 00:01
 4/4 anonim válasza:
Nem kötelező egy fából lennie a nyélnek és a "tuskónak", amiket én láttam mind vékony mogyorófa nyele volt. A rugalmas mogyoró jól elnyeli a "visszarúgást". Az tuskó pedig valami szívós-kemény fából legyen. Talán a gyertyán és a szil megfelelő lehet. Ezt keresztben át kell fúrni és úgy be tudod nyelezni. Ha profit akarsz, a két végére fém abroncsot teszel, hogy jobban bírja az ütéseket.
2014. jan. 5. 21:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!