Hogy érjem el, hogy barátnőm jobban, kifinomultabban tudjon magyarul? 17 évesek vagyunk.
Felvidéki lányról van szó, és tájszólással beszél, ami szerintem nem is baj, sőt egyrész értéke a magyar nyelvnek, másrészt meg aranyos is, ahogy kiejti a szavakat. Sok régies szóra is megtanított, amit én nem is ismertem ( pl. vánkos, firhang, kajdászni, elspurálni, kasztni, stb..) és tőlem is tanult olyanokat pl. hogy "bliccelni" amit ő nem ismert.
A kérdésem viszont arra irányulna, hogy nagoyn passzív a szókincse, és folyton ugyanazokat a megszokott kifejezéseket használja.
Ja és nem tudja hogy milyen helyzetekben milyen nyelvezetet kell használni. Egyszer elvittem Budapesten étterembe, megkérdezte hogy a pincér hogy "mit kérsz", erre ő meg hogy "eztet-e".
Persze nem haragszom rá, mert nála ez nem a műveletlenségre utal, mert amúgy okos is, csinos is, nagyon jól megvagyunk... hanem a túlságosan nagy tót befolyás, és arrafelé hiába van magyar (vagy cigány) mindenki, csak ilyen egyszerű szinten beszél mindenki magyarul. Szeretném, hogy fejlődjön kicsit a nyelvtudása, merthát mégiscsak magyarok vagyunk, és mégiscsak ez az anyanyelve :)
Ne hidd hogy a pesti nyelvjárás az etalon, öröm hallgatni egy tisztán, ízesen beszélő erdélyit vagy felvidékit. Nem láttam olyat aki erre ne kapta volna fel a fejét és ne lett volna sokkal közvetlenebb egy ilyen emberrel.
Világos hogy a korosztályotoknál lehet ebböl néha összesúgás a lány háta mögött, de nyugodtan meg kell mondani honnan származik a lány, elöbb-utóbb szembesülni fognak vele hogy ilyen is van, legyen ez az elöbb-utóbb most.
Ismét mondom: engem nem a tájnyelv zavar, sőt nagyon szeretem hallgatni azt a jó vidékies beszédet! :)
Az a bajom, hogy nagyon passzív a szókincse, nem tud választékosan beszélni. pl. a karfa helyett "tudod, amire a kezedet rakod az ülésen", a bonyolultabb, szakszavakról meg nem is beszélve.
Vagy amikor elmegyünk az étterembe, ne azt mondja a pincérnek mikor megkérdezi hogy mit kér hogy "eztet-e" hanem hogy "egy xy-t kérnék", tehát a nyelvhasználat kifinomultsága nagyon eklmaradott nála.
Szerintem nem kell különösebben fejlesztened a szókincsét. Azt is megértem, hogy égett a pofád az étteremben:D
Ha elég időt tölt Mo-n minden különösebb tanulás nélkül gazdagabb lesz az általa használt magyar, és lassan le is fogja vetkőzni a tájszólását. Az az időjós, akit direkt ezért alkalmaznak, mert nagy á-val beszél, most már csak a show miatt teszi, hiszen évek óta Pesten él, és nehéz megtartania az eredeti beszédstílusát. Olyan ez, mint az angol nyelvtudás, itthon megtanulod a könyvből, odakint meg csak csiszolni kell rajta.
Olvasson sokat, attól javul a szókincs, bár itt szerintem nem a szókincs a döntő hanem a szóhasználat. A szóhasználatra pedig úgyis a környezet fogja rányomni a bélyegét, ehhez fog önkéntelenül igazodni.
Ha idővel teljesen levetközi a régies elnevezéseket és az ízes beszédet akkor is vissza fog hozzá térni mikor mondjuk egy hétre hazautazik.
Szerintem neked itt csak annyi dolgod van hogy teljes mellszélességgel felvállalod ő a barátnőd és igen ő igy beszél és fogalmaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!