Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Hogy érjem el, hogy barátnőm...

Hogy érjem el, hogy barátnőm jobban, kifinomultabban tudjon magyarul? 17 évesek vagyunk.

Figyelt kérdés

Felvidéki lányról van szó, és tájszólással beszél, ami szerintem nem is baj, sőt egyrész értéke a magyar nyelvnek, másrészt meg aranyos is, ahogy kiejti a szavakat. Sok régies szóra is megtanított, amit én nem is ismertem ( pl. vánkos, firhang, kajdászni, elspurálni, kasztni, stb..) és tőlem is tanult olyanokat pl. hogy "bliccelni" amit ő nem ismert.

A kérdésem viszont arra irányulna, hogy nagoyn passzív a szókincse, és folyton ugyanazokat a megszokott kifejezéseket használja.

Ja és nem tudja hogy milyen helyzetekben milyen nyelvezetet kell használni. Egyszer elvittem Budapesten étterembe, megkérdezte hogy a pincér hogy "mit kérsz", erre ő meg hogy "eztet-e".

Persze nem haragszom rá, mert nála ez nem a műveletlenségre utal, mert amúgy okos is, csinos is, nagyon jól megvagyunk... hanem a túlságosan nagy tót befolyás, és arrafelé hiába van magyar (vagy cigány) mindenki, csak ilyen egyszerű szinten beszél mindenki magyarul. Szeretném, hogy fejlődjön kicsit a nyelvtudása, merthát mégiscsak magyarok vagyunk, és mégiscsak ez az anyanyelve :)

2012. okt. 20. 11:45
 1/8 A kérdező kommentje:
-van
2012. okt. 20. 11:46
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Ne hidd hogy a pesti nyelvjárás az etalon, öröm hallgatni egy tisztán, ízesen beszélő erdélyit vagy felvidékit. Nem láttam olyat aki erre ne kapta volna fel a fejét és ne lett volna sokkal közvetlenebb egy ilyen emberrel.

Világos hogy a korosztályotoknál lehet ebböl néha összesúgás a lány háta mögött, de nyugodtan meg kell mondani honnan származik a lány, elöbb-utóbb szembesülni fognak vele hogy ilyen is van, legyen ez az elöbb-utóbb most.

2012. okt. 20. 12:05
 3/8 A kérdező kommentje:

Ismét mondom: engem nem a tájnyelv zavar, sőt nagyon szeretem hallgatni azt a jó vidékies beszédet! :)

Az a bajom, hogy nagyon passzív a szókincse, nem tud választékosan beszélni. pl. a karfa helyett "tudod, amire a kezedet rakod az ülésen", a bonyolultabb, szakszavakról meg nem is beszélve.

Vagy amikor elmegyünk az étterembe, ne azt mondja a pincérnek mikor megkérdezi hogy mit kér hogy "eztet-e" hanem hogy "egy xy-t kérnék", tehát a nyelvhasználat kifinomultsága nagyon eklmaradott nála.

2012. okt. 20. 12:10
 4/8 anonim ***** válasza:

Szerintem nem kell különösebben fejlesztened a szókincsét. Azt is megértem, hogy égett a pofád az étteremben:D

Ha elég időt tölt Mo-n minden különösebb tanulás nélkül gazdagabb lesz az általa használt magyar, és lassan le is fogja vetkőzni a tájszólását. Az az időjós, akit direkt ezért alkalmaznak, mert nagy á-val beszél, most már csak a show miatt teszi, hiszen évek óta Pesten él, és nehéz megtartania az eredeti beszédstílusát. Olyan ez, mint az angol nyelvtudás, itthon megtanulod a könyvből, odakint meg csak csiszolni kell rajta.

2012. okt. 20. 12:12
 5/8 A kérdező kommentje:
Hát a Magyarországra költözés még kicsit odébb van :) azért köszönöm a választ, és elsőnek is, habár leszóltam érte :)
2012. okt. 20. 12:14
 6/8 A kérdező kommentje:
ja és második: hogy nem kell különösebben fejleszetni a szókincsét, az mondjuk határeset... bármit el tud magyarázni, ha más nem körülírással, de akkor is... na de az isermősei közt csomóan akivel találzotam, és beszélgettem, nem tudott egy épkézláb mondatot elmondani szlovák töltelékszavak / töltelékmondatrsézek (!) nélkül... sőt, nem is vették a fáradságot hogy elgondolkozzanak hogy mi is lehet magyar, vagy körülírják... na ez azért tényleg zavaró, és én csak nézek hogy jól van, biztos...
2012. okt. 20. 12:19
 7/8 A kérdező kommentje:
magyarul
2012. okt. 20. 12:20
 8/8 anonim ***** válasza:

Olvasson sokat, attól javul a szókincs, bár itt szerintem nem a szókincs a döntő hanem a szóhasználat. A szóhasználatra pedig úgyis a környezet fogja rányomni a bélyegét, ehhez fog önkéntelenül igazodni.

Ha idővel teljesen levetközi a régies elnevezéseket és az ízes beszédet akkor is vissza fog hozzá térni mikor mondjuk egy hétre hazautazik.

Szerintem neked itt csak annyi dolgod van hogy teljes mellszélességgel felvállalod ő a barátnőd és igen ő igy beszél és fogalmaz.

2012. okt. 20. 12:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!