Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Milyen kenyeret ettek az...

Milyen kenyeret ettek az ősemberek?

Figyelt kérdés
Mielőtt valaki lehülyézne, nem a kezdetleges életmódra gondolok, hanem amikor már állatokat tenyésztettek és növényeket termesztettek sütöttek kenyeret, agyagból, sárból vagy trágyából készült kemencében. A kérdés az, hogy milyen volt, fehér, barna, teljes kiőrlésű...?

2012. szept. 1. 14:39
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

[link]

"

Őseink kenyere

A mai kenyér alapjául szolgáló gabonafélék nem mindig voltak ismertek. 5-10 ezer évvel ezelőtt gyakorlatilag bármilyen növény terméséből valamifajta kenyeret készítettek ami erre alkalmas volt. Az egyiptomiak például a Lótuszvirág magtermését gyűjtögették, őrölték, meggyúrták, és hosszú ideig a Nílus völgyiek tápláléka a lótuszkenyér volt.

Kb. 5000 évvel ezelőttről már olyan bizonyítékok állnak rendelkezésre, melyek szerint Kínában, vagy a magas hegyek között elterülő Tibetben árpakenyeret készítettek. Az árpa hamar elterjedt és nyoma van az egyiptomiaknál, Kis-Ázsiában, Észak-Afrikában és a régi rómaiaknál, sőt Amerika őslakosai is fogyasztották.

A búzatermesztés bölcsője Eurázsia. A gabonafélék első tudatos szétválasztását és kezdetleges termesztését a sumérok végezték. Az első búzakenyerek kb. 7000 évvel ezelőtt jelentek meg. A British Museum Egyiptom kiállításán 5000 éves búzakenyér látható. A lepénykenyerek után valószínűleg Egyiptomban született meg a kelesztett kenyér, kb. i. e. 3000 körül. Az ókori görögöknek és rómaiaknak már gazdag kenyérkultúrájuk volt, különleges és ízesített kenyereket is sütöttek; Hippokratész dietetikájában 2000 évvel ezelőtt már 17 féle kenyeret sorol fel.

"

2012. szept. 1. 14:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! ;)
2012. szept. 1. 15:21
 3/4 mustafa33 ***** válasza:
Európában sokáig gabona pépeket ettek ami főleg a szlávok között maradt meg gyakorlatilag az új korig, de néhol majdnem máig. Azt a "hamuban sült pogácsák" (a népmesékből ismerjük) váltották fel később a tűzhelyek fejlődésével a lepények, azután a cipóformák. A liszt eleinte mozsárfélében törött gabona volt, később a kövön forgatott másik kő - a zsarnó kézi malom volt, ez fejlődött száraz gyalog malommá később szél és vízi malommá. Eleinte egész kiőrlésű liszt volt, később fokozatosan finomult, ahogy rájöttek hogyan lehet a korpát kiválasztani az őrleményből.
2012. szept. 3. 01:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
Ment a zöld kéz ;)
2012. szept. 3. 15:47

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!