Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Ti mit kérdeznétek egy határon...

Ti mit kérdeznétek egy határon túli magyar fiataltól?

Figyelt kérdés
Riportot kell készítenem egy 30 körüli határon túli magyar hölggyel, téma kötetlen, nagyjából már megvannak a kérdéseim, csak szeretnélek titeket is megkérdezni ez ügyben, hátha tudtok még valami okosat hozzátenni. Nagyon leköteleznének az értelmes hozzászólások.
2012. márc. 15. 10:02
 1/8 anonim ***** válasza:

Engem pl. nagyon érdekelne, hogy a határon túli magyarok hogyan tanulnak. Mármint az iskolában tanulnak/tanultak-e magyar nyelven is.

De az is érdekel (ezt szinte mindenkitől szívesen megkérdezném), hogy milyen jellegzetes ételeket készítenek :) Az egyetemen volt egy olyan kurzusom, hogy "kisebbségek Magyarországon", ahova minden órára hívott a tanár egy vendéget valamelyik magyarországi kisebbséghez tartozó személyt, és lehetett kérdéseket is feltenni. Garantáltan minden órán előkerült az a kérdés, hogy miket szoktak főzni, úgy látszik, nálunk elég kaja-centrikus a társaság :D

2012. márc. 15. 10:06
 2/8 A kérdező kommentje:
Jó ötlet, kaja ügyben nem is gondolkodtam, főleg a kisebbségi érzés, és magyarságtudat körül keringtettem a témát. Köszi!
2012. márc. 15. 10:36
 3/8 anonim ***** válasza:

Megkérdezném pl. hogy szívesebben néz-e magyar filmeket, magyar színdarabokat, olvas magyar könyveket? Mennyire ismeri a magyar képzőművészetet? Fontosak-e neki ezek a dolgok vagy csak annyira, hogy ez egy adott helyzet, hiszen senki nem befolyásolhatja, hogy hová született.

Ellenpélda Petőfi Sándor, egyik legnagyobb költőnk. Szlovákként éltek itt, feltehető, hogy kisgyerekkorában szinte nem is beszélt magyarul. Édesapja felismerése volt, hogy ha érvényesülni akarnak, a gyereket inspirálni kell a magyar nyelv minél alaposabb megismerésére, ezért olyan iskolába járatták. Szerintem legalább olyan fontos az asszimiláció, mint az eredeti nemzetiség őrzése. Ezt a témát járnám körbe.

2012. márc. 29. 04:06
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2012. ápr. 3. 13:21
 5/8 anonim ***** válasza:

Én 21 éves fiú vagyok.Szabadkán jártam általános és középiskolába, jelenleg Magyarországon járok egyetemre.

A 12 év alatt elsőtől kezdve tanultunk angolt, heti 2 órával, és szerbet mint környezetnyelvet szintén heti két órával.Angolul megtanultam a tv ből, szerbül azonban nem, mivel nem voltak szerb barátaim.

Tehát válaszolva az egyik hozzászóló kérdésére igen magyarul tanul az aki akar.

Egyik ismerősöm olyan faluba járt általánosba, ahol csak magyar tannyelvű osztályok voltak, hiszen a 6000 lakosú település 95 százaléka magyar.Gimibe Szabadkára járt( Kosztolányi Dezső tehetséggondozó gimnázium), ahol szintén magyar tagozatok voltak csak.Most velem jár egyetemre itt Magyarországon.

Felteszem ilyenkor a kérdést: Miben különbözik az ismerősöm egy mondjuk szentesi vagy ceglédi diáktól?

Egyikük környezetében sem voltak szerbek.

2012. ápr. 4. 02:04
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Esetleg ha érdekelne a délvidéki oktatás struktúrája, küldök egy linket:

[link]

A táblázatban össze van foglalva a jövőre induló képzések.A magyar tannyelvű tagozatok létszáma a harmadik oszlopban látható (Madarski).A római számok azt jelentik hogy három vagy négy éves e a képzés.

2012. ápr. 4. 02:09
 7/8 anonim ***** válasza:

Ja ez csak egy középiskola,ezen kivűl van még legalább 5 középiskola szabadkán ahol indul legalább ennyi magyar tagozat.És akkor még nem szóltam Zentáról, Adáról, Topolyáról. :)

Elnézést kérek, tudom hogy a kérdező nem pont erre kiváncsi, de az egyik hozzászóló kérdésére próbéltam válaszolni :)

2012. ápr. 4. 02:11
 8/8 A kérdező kommentje:
Hali! Köszönök minden hozzászólást, neked is utolsó, minden segített.
2012. ápr. 4. 08:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!