Régen hogyan tárolták, hűtötték a húst, raktak el télre zöldséget (pl. borsót) a parasztok?
A gyökérzöldségeket homokba rétegezték, a krumplit, tököt hüvös kamrában tárolták, a kápsoztaféléket földbe ásott mély veremben tartották. A zöldborsot, zöldbabot, stb sós lében befözték.
A húsokat nem nagyon tárolták,csak disznóvágás után részbe feldolgozták kolbásznak, disznósajtnak, hurkának, sonkának és felfüstölték, a többit pedig ksiebb darabokra vágva zsirban kisütötték és nagy bödönökben a meleg zsirral leöntve rétegekben lerakták (a következö rétek akkor került rá, amikor a zsir már megszilárdult. Ha enni akartak belöle, akkor a zsirral együtt kiszedtek valamennyi húst, átforrósitották, a húst elfogyasztották, a zsirt meg visszaöntötték.
Az elsőhöz még:
A hurkát, disznósajtot nem lehetett eltenni sokáig, ezért disznóvágáskor a fele disznót elküldözgették (odaadták "kóstolónak", azaz ajándékba) a rokonoknak, szomszédoknak. Aztán mikor azok vágtak, ugyanilyen módon viszonozták, így mindenkinek egész télen volt friss hús és húskészítmény az asztalán.
Nyáron meg ették az elrakott szalonnát, sózott-füstölt húsokat, meg a "lesütött húst", a zsírral leöntött húst nevezték így.
A gyümölcs kis részét befőzték (nem volt mibe), nagyobb részét lekvárként tartósították.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!