Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Régen hogyan tárolták, hűtötté...

Régen hogyan tárolták, hűtötték a húst, raktak el télre zöldséget (pl. borsót) a parasztok?

Figyelt kérdés
Az előtt, mielőtt nem volt hűtő.
2011. nov. 19. 11:21
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

A gyökérzöldségeket homokba rétegezték, a krumplit, tököt hüvös kamrában tárolták, a kápsoztaféléket földbe ásott mély veremben tartották. A zöldborsot, zöldbabot, stb sós lében befözték.

A húsokat nem nagyon tárolták,csak disznóvágás után részbe feldolgozták kolbásznak, disznósajtnak, hurkának, sonkának és felfüstölték, a többit pedig ksiebb darabokra vágva zsirban kisütötték és nagy bödönökben a meleg zsirral leöntve rétegekben lerakták (a következö rétek akkor került rá, amikor a zsir már megszilárdult. Ha enni akartak belöle, akkor a zsirral együtt kiszedtek valamennyi húst, átforrósitották, a húst elfogyasztották, a zsirt meg visszaöntötték.

2011. nov. 19. 11:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszi.
2011. nov. 19. 14:57
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Én apukámtól hallottam, hog régen voltak ún. jégvermek, ahol tárolták az élelmiszert. Ezek mély gödrök voltak, aminek az alját és oldalait méter vastagon kibélelték szalmával (szigetelésnek) és arra rá folyóból kivágott jégtömböket raktak. A jég nem olvadt el, mivel a hideg levegő lenn marad.
2011. nov. 19. 15:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2011. nov. 20. 11:05
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Vagy besózták a húst, aztán hideg helyre akasztották. Mint mi is mai napig :)
2011. nov. 21. 15:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Az elsőhöz még:

A hurkát, disznósajtot nem lehetett eltenni sokáig, ezért disznóvágáskor a fele disznót elküldözgették (odaadták "kóstolónak", azaz ajándékba) a rokonoknak, szomszédoknak. Aztán mikor azok vágtak, ugyanilyen módon viszonozták, így mindenkinek egész télen volt friss hús és húskészítmény az asztalán.

Nyáron meg ették az elrakott szalonnát, sózott-füstölt húsokat, meg a "lesütött húst", a zsírral leöntött húst nevezték így.


A gyümölcs kis részét befőzték (nem volt mibe), nagyobb részét lekvárként tartósították.

2012. febr. 20. 21:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!