Igaz-e, hogy a Burmában élő " hosszúnyakú " nők nyaka
eltörik, ha kiveszik a karikákat?
Mivel a karikák tartják a fejüket, a nyakizmaik lassan de biztosan elsorvadnak, így egy idő után a karika nélkül igen, meghalnak.
2009. máj. 8. 11:04
igen...annyira eldeformálódnak, megnyúlnak a nyakcsigolyáik, hogy nem képesek megtartani az emberi fej súlyát...csupán a karikák tartják össze az egészet
2009. máj. 8. 17:56
NEEEEEM!!! National Geographic-on volt a Test c. dok. film sorozat, ott egyiknek levették, nem lett semmi baja. Igaz. a levétel nem volt tartós.
2009. máj. 8. 19:28
Én is úgy tudom, hogy igen. Mert azok tartják a fejüket.
Utolsónak: valószínűleg azért nem történt baj, mert nem tartósan vették le. Valószínűleg nem egyből történik meg a baj, hanem kis idő múlva.
2009. máj. 8. 23:33
Régen láttam egy filmet, amiben megmutatták, hogy hogyan mosdanak alatta. Le tudják venni (talán részletekben, nem emlékszem pontosan) egy kis időre, amíg megmossák alatta, de utána egyből vissza kell tenni.
2009. máj. 26. 21:10
Nem törik el. Persze, nem a legerősebb a nyakuk, de ebbe azért még nem halnak bele.
(Amúgy nem gyűrűket raknak fel, hanem egy spirált)
2009. jún. 22. 12:32
7/10 anonim válasza:
egyes helyeken a karikák száma a nők életkorára utal, és egyébként ezeken a helyeken a karikát a házasságtörő asszonyok nyakáról veszik le, így a nyak valóban nem tartja meg a fejet, és a nyakuk kitörik--->meghalnak. ez bizonyos afrikai törzsekre jellemző, ha jól tudom, de hogy burmában is ez-e a helyzet? a spirálról viszont még nem hallottam...
2009. jún. 22. 14:46
ajánlom az angol nyelvű wikit:
[link]
"When the coils are removed, there is no health danger. The only concern is that the neck muscles are atrophied, and are understandably weaker than the rest of the body. However, there is no proven medical concern for the removal of the coils."
A spirál eltávolítása nem káros az egészségre. Az egyetlen probléma, hogy a nyaki izmok elsorvadtak, és érthető módon gyengébbek, mint a test többi izma. Azonban semmilyen orvosi bizonyíték nincs arra, hogy baj származna a spirál eltávolításából.
2009. jún. 23. 15:08
9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását. Azóta én is érdeklődtem, és megtudtam az igazat!! Először is, nem a nyakat nyújtják, hiszen ez lehetetlen a csigolyák egymásba kapcsolódása miatt, hanem a kulccsontot nyomják lefelé szép lassan. Ezért kell újabb karikákat betenni.Ettől csak hosszabbnak látszik a nyak, pedig ez nem igaz, csak a váll lejjebb kerülése miatt látszik hosszabbnak. A nyaki izmok valóban elsorvadnak, de a porcok és izületek megvastagszanak, és betokosodnak, ami annyit eredményez, hogy csak törzsből tudnak fordulni, vagyis a nyakuk nem mozog. Senki nem hal meg, ha kiveszik a karikákat, sőt az idősebb asszonyoknak ez egy könnyítés a további életben. Bocs, de az " én úgy gondolom", meg az " én azt hiszem" kezdetű magyarázatokkal nem sokat lehet kezdeni. Az utolsó hozzászólás 99%-ban tökéletes volt. Mégegyszer köszönöm mindenkinek!
Én meg azt szeretném megtudni, hogy mi értelme van a karikáknak. Tudom, tradíció, de akkor is!
Köszi a válaszokat!!
2014. szept. 23. 13:40
Kapcsolódó kérdések: