Lányok mért nem locsolkodhatnak húsvétkor? Jah, és vannak locsolóversek lányoknak?
Aki lepontozta a választ íme a néprajzi lexikon: A legények locsolását a lányok húsvéthétfő délutánján személyesen vagy leánypajtásaikkal elküldött tojásokkal viszonozták. A locsolás jutalma általában festett tojás (→ húsvéti tojás). Kedden a lányok locsolták a legényeket. A húsvéti locsolás e módjai a két világháború között megszűntek.
No, itt ugyan keddről mesél, de nálunk ez hétfőn du. volt...
13:20-nak
igen, vannak olyan okostojások, akik akkor is lepontoznak, ha biztos vagyok benne, hogy jól tudom a választ. Ilyenkor én is linkelek nekik.
Tőlem kaptál 2*100%-ot. :) Remélem ez ellnsúlyozza a többit
Köszi! :) Rendes Tőled! :)
Mondhatjuk úgy, hogy ünnepi okoshúsvétitojások :)
Amúgy -gondolom - számtalan ilyen szokás lehet még, amik más területeken teljesen ismeretlenek lehetnek, pont ezért is jó, ha valakinek eszébe jut néha valami ilyesmit is megkérdezni.
Kellemes Húsvétot, sok sok általad kedvelt szokással! :)
Amúgy közben találtam egy válaszverset is, bár ezt akkor lehet mondani, amikor épp locsol a fiú:
Köszönöm, hogy köszöntöttél,
Rózsavízzel megöntöztél.
Én is köszöntelek Téged,
Tojás lesz a fizetséged.
Aki adta, ne feledd,
És a tojást el ne ejtsd!
Ez is aranyos :)
Lányoknak van egy vers
Piros tojás fehér nyuszi locsolásért jár egy puszi:P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!