Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Hogy ereztek Romaniaval...

Hogy ereztek Romaniaval kapcsolatosan? (lent a tobbi)

Figyelt kérdés
en itt enek Erdelyben..az anyanyelvem magyar..meg minden..csaladom egy resze is,de a ket nagyapam nemet..nah de..en szeretem erdelyt mert nekem tetszik(lehetne szebb is de azert szep igyis..),mivel tudok romanul is,nekem nem okoz gondot beszelni veluk..megerteni oket..sok a rossz ember,de nem csak a romanok kozt,hanem a magyarok kozt is,mint ahogy mindenhol..de sok a jo ember is..nalunk az van,ha valaki elindul egy hosszu utra,legyen magyar,roman,cigany,nemet,angol,akarki..csak tudjon romanul kicsit beszelni, es hosszu utat tesz meg mondjuk gyalog,aztan elfarad es beesteledik es szallast ker egy szekelytol(magyarnak tartjak magukat de nem azok eredetileg,utanna lehet nezni)az nem ad..de a roman szegeny csaladok igen..es ezek tapasztalatok amiket a fizika tanarom is meselet nagy kerekparos leven sokszor volt mar ebbe a cipobe..en magyar vagyok, es felig nemet..de itt elek romaniaba,erdelybe es ez az otthonom..ezert ha ''bantjak'' meg kell vedenem..nekem nagyon faj amikor a romanok szapuljak a magyarokat..mert engem is szapulnak..de amikor a magyarok szapuljak a romanokat az is faj,mert en ismerek sok itteni embert,akik nagyon segitokesz jo emberek..es erdemlik meg azt hogy mindenki azthidje hogy itt csak rossz emberek elnek..ez csak a latszat!ezt mert nem lehet megerteni? tenyleg szurnyu ami a multban tortent hogy erdely igy elszakatt magyarorszagtol..de mas orszagok is kaptak darabokat a magyar foldbol..ezt azert irom mert romaniai lakos reven amikor a magyarok szidjak romaniat,ahol en is elek,ugy erzem mintha engem is szidnanak..:(en nem tehetek rola hogy itt elek,megis szeretem..szilagymegye nagyon kozel van Magyarorszaghoz..ott is mar olyan a ''hangulat''..ott folyik a beretto stb..szoval en ezt a ket nemzetet egyarant szeretem..a jo es rossz tulajdonsagaival egyutt..ti mit gondoltok errol?en mondom nektek..Romania nem olyan rossz:(es ha valaki szidja ugyerzem meg kll vedjem..de ugyanigy vagyok Magyarorszaggal is..nem birom ha valaik szapulja..ugyhogy en mind a kettot megvedem..attol fugg melyket eri vad..:(
2011. jún. 24. 10:14
 1/10 anonim ***** válasza:

Szia, én nagyon sokszor voltam már Erdélyben, mert Békés megyei vagyok, így elég közel van hozzánk, és nagyon tetszik is, a hegyek miatt, meg azért is, mert nagyon kedvesek az emberek. De ugye, mivel románul nem tudunk, így mi inkább csak a magyarokkal tartunk kapcsolatot kinn...A románokról annyi a tapasztalatunk, hogy iszonyatosan vezetnek...és persze nem szeretjük őket, de általában nem személyes tapasztalat miatt, hanem amit te is említettél. De ugyanez a helyzet a szlovákokkal is...

A másik viszont, hogy én kinn éltem Spo-ban, ahol elég sok román is él, jönnek dolgozni, és ott viszont csupa rossz tapasztalatom volt sajnos...persze volt egy-két kivétel, és találkoztam ott is normális emberkékkel, de nagyon sok igénytelen, koszos románnal is, akik leginkább csak lopni mennek Spo-ba, vagy a lányok kurv@nak:-(( Sajnos ott már erről ismerik a bolgárokat és románánokat. Bűnözés és prostitúció:-( Pedig persze nem mindenkire igaz ez. Nem lehet beskatulyázni egy embert a nemzetisége alapján.

Egyébként még azt is hozzátenném, hogy az én családom egyik fele is Erdélyből származik, szintén német ősöktől, így egy kicsit másként is tekintek Erdélyre. (A csládom másik fele pedig szlovákiai:-)) Szóval nem sok magyar vér van bennem, mégis annak tartom magam...milyen érdekes dolgok...

2011. jún. 24. 10:35
 2/10 A kérdező kommentje:
lol..hosszu leirni is:D de nekem egyik nagymamam magyar-szlovak,ket nagyapam nemet,egyikuk szasz nemet es magyar,masik nemetorszagi nemet,masik mamam magyar..aztan szuleim is magyarok..anyukam inkabb roman parti.nem tudom mert..apam meg magyar parti:D:D na de bennem is van szlovak..egy kicsi valahol:P es erre buszke vagyok mert Takacs Nikolas is szlovak:D:Dolyan helyes:)
2011. jún. 24. 10:43
 3/10 anonim ***** válasza:

Én Vas megyében élek, tehát messze Romániától. Még soha nem voltam Erdélyben, de itt a mi városunkban is lakik egy onnan való család. Hát mit mondjak, nem igazán lennék a szomszédjuk. :) Itt tényleg nagyon kevés a román, csak átutazóban ( de akkor is Dachia-val -így kell írni?-) Nálad alap, hogy Romániát is véded és Magyarországot is. De én Magyrországot előbbre veszem és többre tartom ( ezt nem sértésként). A románokról még annyit, hogy a tapasztalataim szerint itt Mo-on nem nagyon szeretik őket.

Ui.: ha minden jól megy jövőre megyünk Erdélybe nyaralni! :)

2011. jún. 24. 10:57
 4/10 A kérdező kommentje:
:)remelem tetszeni fog! sok a hegyecske:) sok nagy fa,szep vadallomany..ajnlom neked Hargita megye kornyeket..en is itt lakom(szilagymegyeben apam lakik,szuleim elvaltak)..probalj ellatogatni Segesvarra,Brassoba,Kolozsvarra!!!ezeket nagyon ajanlom.vannak meg falvak is Udvarhely kornyeken..Farkaslaka,innen szarmazik Jozsef Attila,en voltam a hazuknal es beszeltem az anyukajaval es testverevel..nagyon idosek mar..Remelem jol erzed majd magad Erdelyeben!!:)
2011. jún. 24. 11:11
 5/10 anonim válasza:

Hát én is Erdélyben lakok,az a tapasztalatom,hogy sok magyar(mármint magyarországi)elitéli az erdélyieket mert Romániából vagyunk...persze ez személytől függ mert vannak magyarországi haverjaim akiknek nem volt azzal gond,hogy erdélyi vagyok.Egyre csak azt veszem észre,hogy az erdélyi magyarok meg a magyarországi magyarok mentalitása nagyon kezd különbözni.

A románok is sokszor lenézik a magyarokat,persze ez is személytől függ.Ezért nehezebben lehet alkalmazkodni,de olyan volt,hogy egy angollal ismerkedtem és megkérdezte honnan vagyok azt mondtam,hogy Transilvania(Erdély:D),nem azt,hogy Románia vagy Magyarország,szóval te is szerintem arra vagy büszke,hogy magyar vagy,és néha arra,hogy Romániában élsz.

2011. jún. 24. 22:50
 6/10 A kérdező kommentje:
Ja..:)
2011. jún. 24. 23:18
 7/10 anonim ***** válasza:

Ez elég meglepően hangzik, olyat még nem hallottam, hogy a magyarországi magyarok lenéznénk vagy bármi az erdélyieket...! Persze elhiszem, hogy ez a tapasztalatod, de az én környezetemben ez teljesen másképp van (szóval, hogy mindenki inkább dicséri őket, hogy ők igazabb magyarok nálunk stb...)

Románokkal egyébként semmi bajom, főleg, hogy a nyelvük az nagyon tetszik! :) Erdély pedig állítólag nagyon szép, meg hát Dracula vára is érdekelne! :)

2011. jún. 25. 06:28
 8/10 anonim ***** válasza:
Ui.: előző válaszoló vagyok, azt nem írtam, hogy Baranyából, szóval viszonylag távol onnan. :)
2011. jún. 25. 06:28
 9/10 A kérdező kommentje:
a roman az tenyleg szep nyelv..nekem is tetszik..es en a barataimmal segesvar mellett lakom..ott van a dracula park meg egy par var,este ngayon szep..szeretek itt lakni mert ha kedvunk szottyan akar melyik nap lemehetunk!:)en csak ajanlani tudom mindenkinek:)
2011. jún. 25. 12:32
 10/10 phoenix9876 ***** válasza:
Magyarorszagrol szarmazom, de Romaniaban elek, es az a tapasztalatam majdnem 2 ev itteles utan, hogy nagyon sok gazember van errefele, de ugyanakkor vannak olyanok is, akik abszolut joindulatuak, talan tulontul es jok. Persze mashol is sok gazember van, de az a legnagyobb problema itt, hogy a korrupcio miatt a rendorseg es a torvenyszek nem er annyit, mint amennyit kene tenniuk. Sajnos a szekelyek ill. magyarok kozt nincs meg a kello osszetartas. Mindemellett a ciganyok kozt vannak a legnagyobb aranyban gonoszak, es akar hiszitek akar nem, a fekete magia nem csak babona, hanem letezo dolog, amit a ciganyok muvelnek a legnagyobb aranyban, es ezt atvettek a magyarok es romanok egy resze is, de osszessegeben ez oda vezet, hogy megnovekedett ez altal a korrupcio es a gyulolkodes. A kommunista rendszer diktaturajaban allitolag nem volt ennyi gazemberseg, na de a kommunizmusnak es szamos hatranyai voltak.
2011. júl. 23. 12:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!