Hogy ereztek Romaniaval kapcsolatosan? (lent a tobbi)
Szia, én nagyon sokszor voltam már Erdélyben, mert Békés megyei vagyok, így elég közel van hozzánk, és nagyon tetszik is, a hegyek miatt, meg azért is, mert nagyon kedvesek az emberek. De ugye, mivel románul nem tudunk, így mi inkább csak a magyarokkal tartunk kapcsolatot kinn...A románokról annyi a tapasztalatunk, hogy iszonyatosan vezetnek...és persze nem szeretjük őket, de általában nem személyes tapasztalat miatt, hanem amit te is említettél. De ugyanez a helyzet a szlovákokkal is...
A másik viszont, hogy én kinn éltem Spo-ban, ahol elég sok román is él, jönnek dolgozni, és ott viszont csupa rossz tapasztalatom volt sajnos...persze volt egy-két kivétel, és találkoztam ott is normális emberkékkel, de nagyon sok igénytelen, koszos románnal is, akik leginkább csak lopni mennek Spo-ba, vagy a lányok kurv@nak:-(( Sajnos ott már erről ismerik a bolgárokat és románánokat. Bűnözés és prostitúció:-( Pedig persze nem mindenkire igaz ez. Nem lehet beskatulyázni egy embert a nemzetisége alapján.
Egyébként még azt is hozzátenném, hogy az én családom egyik fele is Erdélyből származik, szintén német ősöktől, így egy kicsit másként is tekintek Erdélyre. (A csládom másik fele pedig szlovákiai:-)) Szóval nem sok magyar vér van bennem, mégis annak tartom magam...milyen érdekes dolgok...
Én Vas megyében élek, tehát messze Romániától. Még soha nem voltam Erdélyben, de itt a mi városunkban is lakik egy onnan való család. Hát mit mondjak, nem igazán lennék a szomszédjuk. :) Itt tényleg nagyon kevés a román, csak átutazóban ( de akkor is Dachia-val -így kell írni?-) Nálad alap, hogy Romániát is véded és Magyarországot is. De én Magyrországot előbbre veszem és többre tartom ( ezt nem sértésként). A románokról még annyit, hogy a tapasztalataim szerint itt Mo-on nem nagyon szeretik őket.
Ui.: ha minden jól megy jövőre megyünk Erdélybe nyaralni! :)
Hát én is Erdélyben lakok,az a tapasztalatom,hogy sok magyar(mármint magyarországi)elitéli az erdélyieket mert Romániából vagyunk...persze ez személytől függ mert vannak magyarországi haverjaim akiknek nem volt azzal gond,hogy erdélyi vagyok.Egyre csak azt veszem észre,hogy az erdélyi magyarok meg a magyarországi magyarok mentalitása nagyon kezd különbözni.
A románok is sokszor lenézik a magyarokat,persze ez is személytől függ.Ezért nehezebben lehet alkalmazkodni,de olyan volt,hogy egy angollal ismerkedtem és megkérdezte honnan vagyok azt mondtam,hogy Transilvania(Erdély:D),nem azt,hogy Románia vagy Magyarország,szóval te is szerintem arra vagy büszke,hogy magyar vagy,és néha arra,hogy Romániában élsz.
Ez elég meglepően hangzik, olyat még nem hallottam, hogy a magyarországi magyarok lenéznénk vagy bármi az erdélyieket...! Persze elhiszem, hogy ez a tapasztalatod, de az én környezetemben ez teljesen másképp van (szóval, hogy mindenki inkább dicséri őket, hogy ők igazabb magyarok nálunk stb...)
Románokkal egyébként semmi bajom, főleg, hogy a nyelvük az nagyon tetszik! :) Erdély pedig állítólag nagyon szép, meg hát Dracula vára is érdekelne! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!