Mi a fenének foglalkozik a magyar ember ezzel a buta Valentin nappal?
Mi nem tartunk Valentin-napot, csak Bálint napot, mert a fiunkat így hívják :=). Én sem pártolom ezt az Amerika-majmolást, emlékszem rá, valamikor a 90-es évek elején egy kolléganőm egyszer csak végigpuszilt mindenkit az irodában és kaptunk egy-egy piros szappanszívecskét. Csak néztünk, mint Kati a moziban :=). Persze, aranyos volt, de olyan erőltetett. Azóta pedig egész iparággá fejlődött ez a februári készülődés.
A férjemmel mindig kedveskedünk egymásnak valami aprósággal, akár november van, akár augusztus, ehhez nem kell a Valentin-napra várni. Volt, hogy reggel a fürdőszoba-tükrön egy rúzzsal rajzolt kis piros szív virított, máskor egy szál rózsát kaptam a vasárnapi reggeli mellé, én az autó szélvédőjére ragasztottam neki üzenetet, az előszobától az ágyunking piros lapból kivágott nyilak mutatták az utát, amikor este hazaért, a fürdőszobában az összehajtogatott pizsamájába rejtettem egy üzenetet, hogy anélkül várom az ágyban, stb, stb... - kommersznek tűnhet, de számunkra szívmelengető és spontán, nem pedig egy naptári naphoz kötött elvárt viselkedés.
szerintem az nem jó szó, hogy majmolás.
a majmolás az az, ha valaki agyatlanul követ valamit.
az butának tartja a magyarokat, ha csak majmolásra tartja képesre.
be lehet építeni a saját hagyományai közé új hagyományokat, átalakítva a saját sajátosságok szerint.
vagy ha nem is alakítják át, az nem majmolás, csak egy új hagyomány befogadása, ami gazdagítja az életet.
ezzel együtt a magyar hagyományokat is fent kell tartani, vagy újraéleszteni azokat, ha már elfeledtük.
de annak nem az a módja, hogy egy számunkra újabb hagyományt butának titulálunk, és félünk tőle.
ha a magyar hagyományokért tenni akarsz, akkor azokkal foglalkozz, és ne egy másik becsmérlésével, mert azzal a magyar hagyományok nem nem lesznek előrébb.
"Szóval nekem az a bajom vele, hogy tiszta kínzás az egyedülállóknak. "
A karácsony még kegyetlenebb annak aki egyedül él, akkor azt se szereted gondolom.
14:00 hatalmas a verébnászos válaszod!
Privát véleményem: tele van a hócipőm a Valentin nappal, a halloweennel, meg az össze többi amerikamajmoló szokással. Tény, hogy a legtöbb ünnep nem eredeti magyar, de ott vannak a vallási ünnepek: húsvét, pünkösd, karácsony. Vannak a nemzetközi ünnepek: nőnap, május 1. Valóban, akár a karácsony, a pénzről szól. Költs minél többet felesleges apróságokra.
Ennyi erővel majd minden nap lehetne ünnepelni, mert szinte mindig van valaminek a világnapja. Minap volt a barátságé. Annak is ekkora feneket lehetne keríteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!