Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » A kutya szó miért negatív...

A kutya szó miért negatív jelző? Honnan ered?

Figyelt kérdés
Pedig egyáltalán nem érdemlik meg szerintem ezek az állatok, hiszen hűségesek, van "becsületük", lehet rájuk számítani, okosak stb.
2011. febr. 2. 16:07
 1/4 Lézer Anton ***** válasza:
53%

A kutya - bár hűséges, megbecsült állat - mégis, a háztartáson belül a kutya van legalul, értelemszerűen. Szerintem ennyire egyszerű.

A kérdésen én is a napokban gondolkodtam, mert ismerem a huncut szó eredetét is, meg a "kutyaketyeróját (kutya keservit)" jellegű kifejezéseket.

2011. febr. 2. 17:01
 2/4 Lézer Anton ***** válasza:
53%

Más. Eszembe jutott, amit elfelejtettem:

A kuyta a népi kultúrában któnikus szimbolumként is megjelenik, mint ilyen, "aljas" és megvetett állat.

Pl. a nyugatiak a magyarokat mondták kutyafejűnek a kalandozások idején, a magyarok a tatárokat, az erdélyieknél pedig ma is ismert a vélekedés, mely azt állítja: Haynau lánya kutyafejű volt és szőrösmellű!

2011. febr. 2. 17:19
 3/4 titak ***** válasza:

A kutya "igazi" neve az "EB"

A kutya szót először XVI század elején jegyezték fel, ekkor azonban még nem jelentette négylábú barátunkat, hanem a hitvány emberre mondták. Ebből az időből maradt ránk mint negatív jelző.

Mai jelentése először 1585-ben fordul elő. Középkorban a "kutyára" használatos volt még a "cenk" elnevezés.

A "kuvasz" is becsmérlő szó volt még a XVI. század elején, noha a sumer eredetű kuvasz mint fajta már a honfoglalás idején is létezett. A kuvasz sumer jelentése haragos.

A puli sumer neve is puli. :)

2011. febr. 3. 11:23
 4/4 Lézer Anton ***** válasza:
53%

Tény, hogy a szó márszi eredetű (ráadásul a kussa ott is kutyát jelent, mint állatot), de az "eb" a magyarban annál is fiatalabb. (XVI. sz. végén tűnik fel először.) A kettő egymás tökéletes szinonímája. Nem gondolnám véletlennek, hogy a kutya szó negatív jelzőként is használható, kevéssé tartom valószínűnek, hogy egyszerű etimológiai különlegességről van szó.

A sumert a XVI. századi magyar nyelvtől "csupán" néhány évezred választja el, a kettő között pedig nincs igazolt kontinuitás. A párhuzam értelmetlen.

2011. febr. 3. 12:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!