Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Régebbi generációk idejében...

Régebbi generációk idejében (kb 60-as évekig) hogy működött ez az otthon ravatalozás?

Figyelt kérdés

Ha meghalt a haznál valaki, otthon ravatalozták és virrasztottak.

Nekünk is vannak ilyen fényképeink. De erre volt a házakban külön csak arra használatos helyiség? Vagy hogy kell ezt elképzelni?

tegnap 09:02
 1/5 anonim ***** válasza:

Dehogyis.

Gondolom az ágyba felöltöztettèk és úgy várták a halottszallitókat

tegnap 11:06
 2/5 anonim ***** válasza:
Újra 1es vagyok én még a 90es években is hallottam ilyet vidéken kis falvakban
tegnap 11:07
 3/5 anonim ***** válasza:
Szerintem ez már a Kádár-rendszerben be lett tiltva a Köjál által.
tegnap 11:45
 4/5 A kérdező kommentje:

Nos van egy olyan fotónk is, amin valami magasabb alkalmatosságon (gondolom asztalon) van elhelyezve nyitva a koporsó. Benne felöltöztetve a halott. Két hosszu gyertya állt a koporso mellett, de mögötte befigyel egy régimódi ruhásszekrény, konkrétan nagyanyám szekrénye. Tetején bögre, váza, ilyesmi. Koporsó körül a szűk család. Na ez fixen nálunk volt. Vagyis a régi, nagyszülői házban. Ott volt olyan szekrény meg bögre.

Anyu mesélte hogy anno a nagyszobában ravatalozták fel ha meghalt valaki a családban, csak azt nem tudom, meg az vendégszobaként is funkcionált, de amugy nem tudom, amugy használták-e.

tegnap 14:12
 5/5 Metionin ***** válasza:
Dehogyis. 90-es vagyok, még az én gyerekkoromban is volt. Meghalt az illető, megtalálták, kijött az orvos, megállapította a halált és lepapírozta. Azzal lehetett intézni a temetést, sírhelyet stb. úgy mint most. Ezalatt a család az elhunytat megmosta, felöltöztette és általában egy nagyobb szobában asztalon ravatalozták fel vagy pl. nálunk ezt a "bútort" a temetkezési vállalat adta. A szoba az inkább aszerint volt kiválasztva, hogy hányan jöttek virrasztani, hova fértek be. Aki pl. kórházban halt meg, azt ott készítették elő és ugyanúgy hazavitték és felravatalozták a házban, amíg volt virrasztás. Emlékszem amikor a szembeszomszéd néni meghalt, ott is virrasztottak 2 éjszaka, 8 éves voltam, mentünk a szüleimmel. Amikor már nagyon álmos voltam, anyám hazavitt, lefektetett aztán visszament. Utána legközelebb 2004-ben halt meg egy rokonom, őt is még otthon mosták meg és fel is öltöztették de már elszállították és nem volt otthon felravatalozva, csak a temetésen lehetett megnézni. Akkor már virrasztani se volt szokás.
tegnap 20:55

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!