Van még olyan ország, aminek olyan nyögve nyelős a himnusza, mint a miénk?
akik más nemzetek himnuszát fikázzák, azok akkor is fikáznák, ha az adott nemzet polgárai lennének? vagy akkor úgy védenék, mint most a magyart?
vagy ha külföldiek lennének, akkor a sajátjukat tartanák a legjobbra a világon, a magyart meg fikáznák?
előzőnek. annak szólt csak, akik a másokét fikázzák.
sztem nem csupán a történelmünk miatt olyan, hanem a körülmények között, ahogy született, meg esetleg a dolgok hozzáállásán (pl. mindenen keseregni, nem előre nézni, csak a múlton bánkódni stb..).
Kedves Kérdező!
Utolsó kommentedre azt reagálnám, hogy mindenki azt érzi bele egy-egy zenébe - akát himnusz, akár "Rock 'n roll" - amilyen a saját lelki világa.Az enyém momentán kiegyensúlyozott és én úgy látom, hogy cseppet sem pesszimista, elvégre nem tartalmaz ilyen sorokat, mint pl.Csángó Himnusz:"Csángó magyar, csángó magyar!Mivé lettél, csángó magyar?Ágrulszakadt madár vagy Te, elvettetve, elfeledve..."
Szerintem van kis különbség.
Ezek ellenére a magyar himnusz mellett ez a másik kedvencem, mert - sz - gyönyörű....
nem minden zene iránt érzem ugyanazt.
amúgy meg sok olyan zene tetszik, ami szomorú.
a nyögve nyelősség alatt nem azt értettem, hogy szomorú, pesszimista.
sztem amiatt lett olyan, mert ha bezárnak vkit, hogy addig ki nem engedik, míg kész nem lesz, nem lehet igazán jó művészi dolgot létrehozni. sztem ez érződik a himnuszban.
ma 11:36
Te, kérlek, írd már le még 500-szor, hogy "bezártak vkit", és azért nyögvenyelős.
Hát, kedves kérdező, itt akkor ezek szerint egy csoda történt, mert ahhoz képest, hogy "kényszer" alatt írta Kölcsey, nem is lett annyira "nyögvenyelős".
Lassan 20 éve, hogy meg kellett tanulni végig, de valamennyi versszakára a mai napig emlékszem.Pedig a nyögvenyelőseket rövid időn belül el szoktam felejteni..
ma 15:28
Kölcsey a szöveget írta, a zenét Erkel szerezte. A "bezárták a szobába" stb. egy legenda, amire nincs bizonyíték, inkább az ellenkezőjére. De a hülye kérdező arra nem képes, hogy ennek utánanézzen, mert neki az a célja, hogy fikázhassa a himnuszt (mert a gyk-n divat mindent, aminek köze van Mo.-hoz, fikázni, nem tudom, miért, és hogy kik lehetnek ezek, talán frusztrált disszidensek, talán szlovákok vagy románok).
Reméljük előbb utóbb lecserélik jó lenne mert belőlem például semmilyen érzést nem vált ki.
Pedig van azért 1-2 zene amitől tényleg amíg hallgatom eszembe jut a történelmünk és büszkeséggel gondolok Magyarországra.
Lecserélni egy himnuszt, mert nem elég népszerű?!
Szerintem nem kéne a fogyasztói társadalom kereslet - kínálati stratégiájával összekeverni a kultúrát - már ami megmaradt mára belőle...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!