Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Vannak Erdélyben még igazi...

Vannak Erdélyben még igazi németek, szászok?

Figyelt kérdés
Biztos vagyok benne hogy még élnek. Nem is erre lennék kíváncsi. Inkább arra hogy mennyire őrzik identitásukat, kultúrájukat és nyelvüket.

2023. jún. 21. 18:37
 1/4 anonim ***** válasza:
29%

Amennyire az ottani magyarok.

Egyébként élnek, saját dialektusuk van, nagyjából érthetö a németországiak számára is, de vannak elég speciális szavaik, kifejezéseik - ahogy mondtam, mint az ott élö magyaroknál-

2023. jún. 21. 20:30
 2/4 anonim ***** válasza:
82%

#1 nagyon optimista...

Igazság szerint nincsennek már németek, szászok, svábok. Ez főleg Szászföldre, Királyföldre igaz, az volt a szászok kompakt tömbje, mint most és korábban Székelyföld.

Beszterce passz, de gondolom az is kiürült. -szászok, svábok.

Bánát, Bánság, ami ipar vidék volt szintén kiürült. Svábok.

Szatmár és környéke ott vannak svábok. Ott elméletileg elmagyarosodtak, magyarosodnak. :D

Az identitás őrzés meg más kérdés. Sokuk lelépett, de inkább a "Kárpátok géniusza" eladta őket az NSZKnak... Elvileg sok kivándorolt tart összejöveteleket, elmennek Erdélybe. De ennyi.

Az igaz, én is láttam dokumentumfilmet, higy a hajdani Szászföldön 1-1 faluban akad 2-3 szász, akik őrzik még a templomot, ahova nem jár már senki, de aktív német nemzetiségi élet nem igen van már.

2023. jún. 21. 21:32
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
1989 utan, amikor megnyiltak a hatarok kelet Europabol a Nyugat fele, Nemetorszag a Romaniaban elö nemeteknek megadta a lehetöseget, hogy visszaköltözhessenek Nemetorszagba. Eleg sok penzt kaptak a nemetektöl erre a celra. Egy ismerösöm van, aki eredetileg nemet, Romaniaban elt, a nagyszülei költöztek ki több mint 100 eve Nemetorszagba, majd 89 utan mind a 2 generacio visszaköltözött Nemetorszagba. Romaniaban megtartottak nemet identitasukat a 4. generacioig. Nem keveredtek romanokkal, nemet iskolaba jartak, egymassal nemetül beszeltek, stb.
2023. jún. 26. 07:09
 4/4 anonim ***** válasza:
66%
Nem sokan vannak. A többség vagy a szocializmus alatt távozott (kb. eladták őket, azaz az NSZK fizetett Romániának azért, hogy kivándorolhassanak oda), vagy a rendszerváltás után.
2023. júl. 30. 15:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!