Vannak Erdélyben még igazi németek, szászok?
Amennyire az ottani magyarok.
Egyébként élnek, saját dialektusuk van, nagyjából érthetö a németországiak számára is, de vannak elég speciális szavaik, kifejezéseik - ahogy mondtam, mint az ott élö magyaroknál-
#1 nagyon optimista...
Igazság szerint nincsennek már németek, szászok, svábok. Ez főleg Szászföldre, Királyföldre igaz, az volt a szászok kompakt tömbje, mint most és korábban Székelyföld.
Beszterce passz, de gondolom az is kiürült. -szászok, svábok.
Bánát, Bánság, ami ipar vidék volt szintén kiürült. Svábok.
Szatmár és környéke ott vannak svábok. Ott elméletileg elmagyarosodtak, magyarosodnak. :D
Az identitás őrzés meg más kérdés. Sokuk lelépett, de inkább a "Kárpátok géniusza" eladta őket az NSZKnak... Elvileg sok kivándorolt tart összejöveteleket, elmennek Erdélybe. De ennyi.
Az igaz, én is láttam dokumentumfilmet, higy a hajdani Szászföldön 1-1 faluban akad 2-3 szász, akik őrzik még a templomot, ahova nem jár már senki, de aktív német nemzetiségi élet nem igen van már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!