Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Melyik népről szóló Wikipédia...

Balasa Bence kérdése:

Melyik népről szóló Wikipédia cikkben olvasható ez?

Figyelt kérdés

Régebben olvastam a wikin egy cikket egy Oroszország területén élő őslakos népről, amelynek fiatal tagjai fakérgekre írt szerelmes levelekkel udvaroltak egymásnak.

Az üzeneteik nem cirill betűkkel készültek, hanem egyszerű képjelekből.

2022. máj. 13. 17:22
 1/5 anonim ***** válasza:
Valami rémlik, de nem a wikiről, könyvből, azt hiszem Szibéria, még kép is volt ilyen üzenetről. A nép passz.
2022. máj. 13. 18:10
 2/5 A kérdező kommentje:

Végül csak megtaláltam:

Jukagir szerelmeslevelek

2022. máj. 14. 09:38
 3/5 anonim ***** válasza:

Jukagir nyelven próbáltam valaha tanulni, bár csak pár hónapig. Megjelent a nyelvrokonaink nyelveit bemutató Chrestomathia Uralica sorozatba egy Chrestomthia Yucagirica című kötet. A jukagir nyelv uráli nyelvrokonsáága azonban nem tekinthtő 100% bizonyosságúnak, azthiszem amolyan határeset, a nyelvészeti összehasonlító módszer látóhatárának határán áll. Kedves és érdekes ragozós nyelv, tipológialiag valóban vannak hasonlóságok. Szép és érdekes smámánhiedelmeik voltak, bár ajnos ezeket nehéz felkutatni.

A Jukagir szerelmeslevelek könyre emlékszem címlap szinten, de nem olvastam bele mélyebben.

dec. 20. 20:19
 4/5 anonim ***** válasza:

Azért, hogy valami hasonló támát mutassak:

[link]

egy érdekes, belső eredetű, autentikus, bár egyedi és csak két személyre korlátozoódo csukcs képírás

Csukcs nyelven van modern, jó, modern nyelvészeti feldolgozás is,

M. Dunn: A grammar of Chukchi

Némi keresgéléssel PDF-ben is letölthető ingyen egy (valószínűleg kalóz-)példány

szélsőségesen erős morfológiai bonyolutsággal rendelkező nyelv, poliszintetikus, bekebelező, még az eszkimó nyelvekhez képest is szélsőségesen erős mértékben

dec. 20. 20:24
 5/5 A kérdező kommentje:
Tenevil megkísérelt a népe számára egy egyedi, piktografikus írást létrehozni.
dec. 24. 14:48

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!