Hány ember kell egy disznóvágáshoz?
Gyerekkoromban rokon volt a böllér. Összejött átlag 4 férfi és 4 nő. (De akkor még belet is kellett mosni, színelni, stb., aztán kb. '90-től már vettük.) Akkoriban du. 4-re végeztünk.
Aztán mikor a rokon kiöregedett, akkortól már főállású hentest hívtunk, mint szinte mindenki a faluban. Nálunk aki legtöbbet volt, az a 2. szomszéd, hentes és húsfeldolgozó szakmunkás, aki szabadidejében eljárt vágni. Akkor már volt, hogy ő meg én apámmal megcsináltuk du. 1-re az egészet, csak a disznót megfogni hívtunk még valakit. Gyakorlatilag mindent a hentes csinált, darabolást, sózást, kolbászkeverést, stb., nekünk csak a keze alá kellett dolgozni, meg a húsdarálásba besegíteni, mikor ő mással volt elfoglalva.
Mióta feltalálták a kábítást, könnyebbé vált a szúrás is. A kábítás előbb csak abból állt, hogy a disznót a fejsze fokával homlokon vágta a hentes, mostanra a többségnek, aki eljár vágni, van már valamilyen kábítószerszáma, hiltivel vagy árammal. Plusz a jó minőségű és állapotú késeken kívül hoz árammal hajtott húsdarálót, annyival is gyorsabban halad. Dél-egy óra közt van ebéd, akkorra már csak a takarítás van hátra, meg a zsírsütés folyamatban.
Szóval, a válasz az, hogy mennyire hozzáértők az emberek. Ha még soha senki nem volt disznóvágásban, akkor egyáltalán nem biztos, hogy egy nap meglesz minden. Én ismertem olyan embert, aki rendszeresen csak a szúráshoz hívott segítőket, hogy ne kelljen kóstolót adni, aztán egyedül csinálta az egészet, és a hurkát csak 3-4. napon töltötte...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!