Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Szerintetek a 19.században...

Szerintetek a 19.században hogy éltek a vidéki emberek? Milyen ruházatuk volt? Milyen szokások voltak?

Figyelt kérdés
Megtetszettek Lucy Maud Montgomery művei, és most nagyon kíváncsi vagyok erre.

2021. márc. 21. 22:42
 1/5 anonim ***** válasza:
85%

Mamam 1936ban szuletett, de a szulei nyilvan 1800as evekben.

Bar fokent a gyerekkorarol mesel, mindig kihangsulyozza hogy semmilyuk nem volt, örült ha kapott egy kis vaszoncipocsket. A fo idotoltesuk a tehen orzes volt, ehhez merten nagyon szegényes volt a ruhataruk, egyedul misere es a suliba volt egy kis kabatja mamanak, semmi mas. Persze ez a haboru utan csak rosszabb lett, de ahogy en emlekszem csak vaszon es nagyon alap, kemeny szovetu ruhaik voltak, amik nem koptak el egyhamar. Mai napig (mivel meg el a mamam:)) vannak nagyon regi cipoink, az a regi igazi kemeny, kezzel keszitett felcipo es hasonló.

2021. márc. 21. 23:19
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Én már 73 éves vagyok.

A nagyszülimről voltak képek még az 1800-as évekből. Halálukig nem sokat változott a ruházatuk a képekhez képest.

Idősebb nők mindig sötétebb ruhában, asszonyok kendőben -ha nem volt "bekötve a feje,tudtad, hogy még lány-, házilag kötött kardigánok, lajbik, férfiak kalapban jártak, nyáron szalmakalapban.

Nem volt nagy ruhakészlet. Volt egy ünneplő, s néhány munkára való erős szövetből.

Volt, akinek volt szövőszéke, s lenvászont csinált. Többnyire voltak lábbal hajtós varrógépek. Anyagot megvették a "boltban", s maguk varták a ruhák nagy részét. -Nagyanyám nekem is vart inget, s nadrágot.

Kb. ennyi jut most eszembe.

2021. márc. 22. 01:02
 3/5 A kérdező kommentje:
Szóval Amerika és Magyarország között akkoriban nagy volt különbség valószínű
2021. márc. 22. 07:54
 4/5 A kérdező kommentje:

Századfordulós öltözet, nők és lányok:

[link]

2021. márc. 22. 19:00
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Persze hogy mas volt.. Amerikában regen a farmer volt a minden, mindent abban csinaltak, mert az anyaga hihetetlen eros es tartos volt. Mo-n ilyenrol szo nem volt.. Itt szegénység volt es nyomor. Az is csoda volt ha valakinek volt ruhaja ea cipoje, nem hogy egy kabatja..
2021. márc. 22. 21:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!