A vidéki szabadtéri, kerti fa WC-k ajtajára szellőző- vagy kémlelőnyílás gyanánt miért szokás szívet faragni?
Viéki lakosként már számos esetben találkoztam hasonló kültéri WC-vel, az országot járva más is találkozhat vele, ha rájön a szükség.
Olykor a tulipán motívummal is találkozhatunk, míg más országokban a hold mutívum terjedt el.
Mit jelképezhet ezesetben a tudvalevőleg a szerelem jelképeként is közismert szív motívum? Adódhat rögtön a feltételezés, miszerint a szív igére utal. Vagy esetleg a formája okán, ami egy ülő helyzetben szétnyíló fenék is lehet: [link]
Megjegyzendő, hogy ezzel az utóbbi formával a tulipán motívum alján is találkozhatunk.
A budiajtókat sok esetben nem valami asztalos vállalkozó, hanem egy fához értő rokon készítette, és olyan mintát faragott rá, ami pont népszerű volt azon a vidéken.
Az egy modern kori mém, hogy régen minden budiajtón szív volt. Én szerintem még életemben nem láttam ilyet élőben. Felénk pl. a kör volt az elterjedt, egyes helyeken a két kisebb kör, vagy egyik nagyapámnál fekvő 8-as (azaz, két összeérő kör, két egymás melletti deszka szélére faragva).
Az emberek mikor ráértek, elfarigcsáltak. Nem a tévét nézték esténként (mert nem volt), hanem a budiajtót faragták. Vagy az egyéb használati tárgyakat, amik pont ugyanolyan jól funkcionáltak volna faragott minta nélkül is, de valamivel el kellett ütni az időt.
formaktol fuggetlenul sokan jartak szerelmeskedni ezekbe a szuk kis budikba ha erre gondolsz
es a lyukakat is felhasznaltak foleg telen egyik kint masik bent
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!