A csoda szarvas milyen nemű szarvas?
Akár mennyi képet találtam egyértelműen bika, Itt-ott utána néztem találtam olyan leírást ahol nem bikának tekintik. Vadászvizsgára készülök, és az irásbeli kérdések között az egyik, hogy
"Milyen állatot üldözött a magyarok eredetmondájában Hunor és Magor?"
Erre a válasz a könyv szerint hogy Szarvasünő, (nő ivarú)
Ha valaki tud segítsen ebben a kérdésben. Énszerintem bika a megoldás, lehet csak elírás?
Ménrótnak két fia született, Hunor és Magyar. Egy napon vadászni mentek, és egy gyönyörű nőstény szarvast kezdtek el hajszolni.
(Kézai Simon 13. századi krónikája alapján)
László Gyula szerint: "(...)mind az onogur-avar-magyar népnél, mind pedig Árpád magyarjainál kimutatható a szkíta hagyományréteg. Nekünk is szarvas volt az ősi istenasszonyunk, vezető állatunk, akárcsak a szkítáknak."[11] A mi csodaszarvasmondánkban egyfelől vezérlő állat, másfelől pedig termékenységszimbólum, hiszen az ő révén találja meg Hunor és Magor a királylányokat és népes kíséretüket, akiktől aztán a hunok és magyarok népes sokasága ered.
(Wiki)
A regösénekekben szereplő csodaszarvas mindig hím állat, csodafiúszarvasnak is nevezik.
(Wiki)
„Vad előttük vérbe fekszik,
Őz vagy szarvas nem menekszik;
Elejtették már a hímet -
Üldözik a szarvas-gímet.” (Arany János)
„Elejtették már a hímet –, / Üldözik a szarvas-gímet.” – Ebből bátran következtethetünk arra, hogy a szarvasgím ’nőstényszarvas’-t jelent, a gím pedig általánosságban ’nőstény’-t.
A Zaicz Gábor által szerkesztett Etimológiai szótár a gímszarvas szót tartalmazza 1860-as dátummal, ami tehát nagyjából egyidős Arany elbeszélő költeményével (ami 1863-ban jelent meg). A szótár szerint a gím szó jelentése a 18. századra fokozatosan elhalványult, később ’hím szarvas’ jelentésben is használták. Tehát jelentette a nőstény szarvast, és annak az „ellenkezőjét” is, azaz hím szarvast.
(Nyelv és Tudomány)
Ezeket találtam, és nem tudnék konkrét választ adni a kérdésedre.
"Elejtették már a hímet,
Üldözik a szarvasgímet"!
https://www.youtube.com/watch?v=_mXspMzkoxIhttps://www.youtu..
0:22 "nőstény" én ezt találtam
Elvileg nőstény
Ez benne a különleges
Nőstény,de szarvas,és asszem 6 lába van,raadasul fehér :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!