Honnan ered a "felkapja a vizet" mondás?
Figyelt kérdés
Tudom mit jelent, az eredetére lennék kíváncsi. Látszólag semmi kapcsolat nincs maga a szokapcsolat es jelentese között, de elég konkrétnak hangzik ahhoz hogy legyen valami háttere. Interneten nem találtam semmit, de nem is végeztem akkora kutató munkát. Ki mit tud erről?2020. júl. 12. 14:42
1/3 anonim válasza:
Szerintem a régi kutak működésére utal a mondás, amikor percekig kellett fel-le mozgatni a kart hogy meginduljon a víz felfelé.
Átvitt értelemben a düh olyan mint a mélyen lévő víz, ami csak akkor tör felszínre ha valaki szándékosan(vagy nagyon néha akaratlanul) elkezdi pumpálni azt a bizonyos kart.
2/3 mustafa33 válasza:
Ha a sülő zsírba víz kerül akkor "robban", mint a dühös ember.
3/3 anonim válasza:
Nem, egyébként semmi köze nincs a kutakhoz. Ez a mondás még az ipari forradalom derekán jött létre a gőzvontatásos időkből.
Ugyan is ha a mester úr indulatosan "fakezűen" bánt a gőzszabályozóval, akkor vízrántás következtében a mozdony felkapta a vizet, illetve a kerekek is megkapartak. Ez maradandó károsodást ún. Vízütést eredményezett a mozdonygépezetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!