Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Melyik az illedelmesebb...

Melyik az illedelmesebb köszönés egy idős ember felé?

Figyelt kérdés

2020. jún. 30. 22:27
A kérdező szavazást indított:
Csókolom
Jó napot
Kezét csókolom
Adj Isten
Kézcsók
34 szavazat
 1/10 anonim ***** válasza:
96%

Én a jó napotot használom, mert tiszteletet ad, de nem is erőltetetten régies, szinte már kihalt köszönéseket akar visszahozni.

A jó napot-nál egy van, amit kedvelnek az idősek és nem is olyan régies, mint a többi: Jó napot kívánok! Igen, kívánokkal. Tudom, hogy hosszú, nekem sem áll a számra, de ők szeretik. :D

2020. jún. 30. 22:30
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Idős cuki v nem cuki néniknek csókolom / régebben kezét csókolom, idős férfinak jó napot (kívánok), az idősnél féllel fiatalabbnak meg jó napot:)
2020. jún. 30. 22:38
 3/10 Varga Péte4 ***** válasza:
86%
Nemrég töltöttem a hetvenet és rettegek tőle, egyszer egy felnőtt jól"lebácsiz" Szerintem az öregeknek jól esik, ha nagyjából egyenrangú félként beszélnek velük, nem tartanak igényt extra tiszteletre, mert hát az öregség állapot és nem érdem és nem is bűn.
2020. jún. 30. 22:51
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a jó napot kívánok teljesen korrekt mindkét nem felé. Az Adj' Isten szerintem városban elég helyzetidegenül hangzik, kistelepülésen talán elmegy. Idősebb hölgyek meg jó néven szokták venni, ha csókolomot köszön nekik az ember.
2020. jún. 30. 23:19
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Jó napot kívánok, ha pedig megkedveltem, akkor csókolom XY bácsi/néni
2020. jún. 30. 23:47
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Rokon nénik és bácsik csókolomot kapnak, de őket gyerekkorunk óta így köszöntjük. Ismeretlenek jó napot vagy jó napot kívánok. Illetve a tetszikezés. Tessék megnézni, tessék csak leülni. Tetszik kérni egy kávét?
2020. júl. 1. 09:31
 7/10 megadex válasza:
40%
csak lazán, helló tata :-)
2020. júl. 1. 15:56
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem mindegy, hogy az idős ember mennyire idős, nő vagy férfi és milyen vele a viszony, valamint hogy aki köszön, milyen korú és nemű - esetenként a tájegység is számíthat. Középkorú nőként a nagyon idős néniknek, akikkel régóta jóban vagyok + idős, női, nem túl közeli rokonoknak mehet egy "csókolom", mindenki másnak "jó napot kívánok"
2020. júl. 1. 16:07
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, mennyire közeli a viszony, vagy az ismeretség, mekkora a korkülönbség és a nemi különbözőség.

Akit illik nagyon megtisztelnem, azt köszönthetem "Kezét csókolom"-mal, vagy "Csókolom"-mal.

Akivel nincs közelebbi ismeretségem, általában legelfogadhatóbbnak találom a "Jó napot KÍVÁNOK!" köszöntést.

A "Kézcsók" inkább közeli ismerősöknek dukál, afféle tréfás formában, de semmiképp sem egy meglett nőnek. Inkább tréfából egy barátnőnek, akit egyébként "Szia"-val üdvözlök.

Megjegyzem, a Kezét csókolom" csak nálunk dívik még, máshol már kiveszőben van, vagy kiveszett. Nemrég fordítottam egy budapesti, régi vágású úriember hivatalos levelét idegen nyelvre egy nőnek. Természetesen "Kezét csókolom"-mal záródott a levél, majd jött a név. Nagyon jól ismerem a nevezett idegen nép szokásait, ezért kis magyarázatot fűztem hozzá, nehogy a nő tolakodásnak vegye. Erre azt a választ kaptam tőle, hogy nagyon megtisztelve érzi magát ez által, hiszen "Mi nők (írta ő), szeretjük az illedelmesen előadott bókot."

Szóval: tudni kell, vagy legalább meg kell érezni, kit, hogyan köszönthetek, hogy ne ütközzön meg rajta.

Ffi.

2020. júl. 1. 16:53
 10/10 anonim ***** válasza:
29%

Ég és föld, hogy nő vagy férfi.

Mert nőnek férfi kezét csókolom, nőnek nő csókolom.

Férfinek férfi jó reggelt-napot-estét kívánok, férfinek nő vagy ugyanazt, vagy ha sokkal idősebb azöreg férfi, akkor csókolom.

2020. júl. 25. 18:39

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!